POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina

Temeljna medicina

Ebola kod miševa

misevi- šta nam ona može reći o ljudskim infekcijama.

U labaratoriji  miševi zaraženi virusom ebole će umrijeti. Ali ne na isti način kao ljudi oboljeli od ebole. Laboratorijski miševi zaraženi ebolom ne dobijaju hemoragične groznice. Oni ne dobijaju sitne ugruške u krvi, kao što se dešava kod ljudske ebola, iako se genetski niz mišjeg ebola virusa razlikuje od ljudskog ebola virusa samo u 13 od svojih gotovo 19.000 genetskih slova.

Hoće li ove tablete riješiti problem jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice?

tableteTablete su već korištene pri liječenju oboljelih od leukemije, no ono što je iznenadilo znanstvenike jest činjenica da djeluju i kod drugih vrsta bolesti.

Britanski znanstvenici otkrili su lijek koji može pomoći u liječenju raka te sprečava povratak bolesti podizanjem prirodnog imuniteta.Britanski znanstvenici otkrili su lijek koji može pomoći u liječenju raka te sprečava povratak bolesti podizanjem prirodnog imuniteta.

Evo kako ćete spriječiti moždani udar

Pušenje

Najvažnije je sniziti krvni pritisak i ostaviti cigarete, objašnjavaju naučnici...

Naučnici testiraju vakcinu koja će ubijati sve viruse

Nova vakcina protiv gripe, koja će pružiti doživotnu zaštitiu od svih vrsta virusa, mogla bi biti dostupna za pet godina.

Na pragu lijeka protiv Alchajmera

Alchajmerova bolest

Naučnici sa britanskog Univerziteta u Leičesteru došli su do otkrića, koje bi moglo da dovede do lijeka za Alchajmerovu bolest.Oni su uspjeli da zaustave smrt moždanih stanica kod miševa.

Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj

Krompir

Naučnici su iz uzoraka biljaka iz 19. vijeka identifikovali patogen koji je 1845. uništio usjeve krompira i izazvao veliku glad u Irskoj, piše danas britanski javni servis BBC.

Virus iz pileta može liječiti karcinome

Liječenje virusima

Davne 1999. godine prof. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu je iz pluća uginulih pilića izolovao novi virus.

"Zombi ćelije" stvorene u laboratoriji efikasnije od živih

Ćelije

Ako ste verovali da su jedini zombiji oni koje ste imali prilike da vidite u filmovima strave i užasa, niste u pravu: istraživači iz Nju Meksika (SAD) nedavno su se pohvalili da su uspeli da stvore zombi ćelije - gotovo savršene replike ćelija sisara, koje vrše mnoge od funkcija živih ćelija, ali zapravo nisu žive.

Otrov pčela uništava HIV

suncev sistem

Nova nada za oboljele od side! Najnovija studija Medicinskog fakulteta u Sent Luisu pokazala je kako pčelinji otrov može da uništi virus HIV-a!

Metodom "copy -paste" stvorene ćelije otporne na HIV!

Hiv virus

Stručnjaci sa Standfordskog univerziteta proizveli su T ćelije otporne na HIV, koje bi mogle da spriječe da se ovaj virus razvije u sidu, tj. posljednji stadijum infekcije, ukoliko se pokaže kao uspiješan i kod ljudi.

Tamoxifen preventivno štiti od raka dojke 20-ak godina

Pregled dojke

Lijek tamoxifen, koji se dosad koristio za sprečavanje ponovne pojave raka dojke, mogao bi se uskoro propisivati kao zaštita žena od te česte zloćudne bolesti.

Svemoćni Aspirin: I pola tablete dnevno smanjuje rizik od raka

Aspirin tablete

Znanstvenici su došli do podatka o smanjenju rizika i do velikih 40%.

Finski znanstvenici otkrili cjepivo za ama baš sve alergije

Alergija

Znanstvenici na Sveučilištu u Finskoj kažu kako se nadaju da će u roku od pet do sedam godina na tržištu imati cjepivo za ama baš sve alergije - od one na pelud do alergije na mačju dlaku, piše Popisci. 

Paralizirani miševi prohodali nakon samo 2 tjedna

Miš

Liječnički tim predvođen profesorom Gregoireom Courtineom uspješno je proveo prve testove u liječenju novom metodom – ponovnim spajanjem oštećenih živčanih snopova leđne moždine.

Otkriven način da se predvidi rak dojke

pregled dojki

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja "Imperijalnog koledža" u Londonu, smatra se da jedna od pet žena ima takozvani genetski prekidač koji udvostručava rizik da oboli od raka dojke.

Na pomolu vakcina protiv hepatitisa C

vakcina

Francuska biofarmaceutska kompanija “Transgen” (Transgene) objavila je nove pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja terapeutske vakcine protiv virusnog hepatitisa tipa C.

Kinezi otkrili agens koji blokira HIV virus

hiv virus

Istraživači su objavili da su otkrili agens koji blokira HIV virus pa bi mogao da se koristi u obliku gela za smanjenje prenošenja virusa seksualnim pute.

Znanstvenici pronašli molekulu koja udvostručuje životni vijek!

Buckminsterfulleren

Znanstvenici su istraživali potencijalnu štetnost bakminsterfulerena, a otkrili da produžuje život.

Izmišljen novi metod kontracepcije 100 odsto siguran

Kontracepcija

Novi metod kontracepcije za muškarce 100 odsto je efikasan i traje 10 godina.

Neurolozi otkrili svest?

mozak

Novim metodama za funkcionalno snimanje i oslikavanje mozga moguće je meriti kako se menja aktivnost pojedinih regija mozga kod određenih mentalnih procesa

Naučnici uspjeli otkriti gen zbog kojeg je gripa opasna

virus gripe

Ovo bi moglo da pomogne u razvoju nove vakcine i lijekova protiv potencijalno opasnih virusa, poput ptičijeg gripa.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti