POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Evo kako ćete spriječiti moždani udar

Evo kako ćete spriječiti moždani udar

Pušenje

Najvažnije je sniziti krvni pritisak i ostaviti cigarete, objašnjavaju naučnici...

Preporuka Američkog udruženja za zdravlje srca navodi sedam faktora koji su izuzetno važni za održavanje zdravlja: aktivan život, nizak holesterol, zdrava ishrana, kontrola krvnog pritiska, održavanje optimalne tjelesne težine, držanje šećera u krvi pod kontrolom i nepušenje.

Držite li se ovih preporuka, vjerovatno ćete imati minimalnih problema sa zdravljem ili ih uopšte nećete imati, a ponajmanje bi vas mogao snaći moždani udar. Međutim, naučnici su na 23 hiljade ispitanika u dobu od 45 godina i više izračunali procjenu rizika od moždanog udara ako se ne pridržavate "pravila". Otkrili su da je najvažniji faktor koji se stvarno mora držati pod kontrolom bez izuzetka – krvni pritisak.

"U poređenju s onima s visokim krvnim pritiskom, ispitanici koji su imali idealan pritisak imali su 60 posto manji rizik od moždanog udara u budućnosti – objašnjava autorica studije Mary Kushman sa Univerziteta u Vermontu. Tokom pet godina praćenja kod ispitanika su zabilježena 432 moždana udara. Svih sedam činilaca igralo je važnu ulogu u predviđanju rizika, a krvni pritisak je bio najvažniji, navodi se u studiji.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti