POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Finski znanstvenici otkrili cjepivo za ama baš sve alergije

Finski znanstvenici otkrili cjepivo za ama baš sve alergije

Alergija

Znanstvenici na Sveučilištu u Finskoj kažu kako se nadaju da će u roku od pet do sedam godina na tržištu imati cjepivo za ama baš sve alergije - od one na pelud do alergije na mačju dlaku, piše Popisci. 

Naime, kod alergičara obrambeni sustav krivo prepoznaje inače neškodljive tvari kao škodljive i prepoznaje ih kao alergene. Nakon toga dolazi do stvaranja obrambenih molekula odnosno antitijela imunoglobulina E (IgE). Alergen se vezuje uz specifični IgE, oslobađa se histamin prostaglandini i leukotrieni, a kad se aktiviraju pacijenti imaju sve simptome alergijske bolesti od suznih očiju do peludne groznice.

Tim znanstvenika vođen profesorom Juhuom Rouvinenom genetski su modificirali alergen tako da se više neće povezati s IgE, a još uvijek će im dopuštati interakciju s imunoglobulinom G. IgG je srodan sa IgE koji čuva od alergija zaustavljajući formiranje IgE-alergen kompleksa.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti