POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj

Identifikovan patogen koji je izazvao veliku glad u Irskoj

Krompir

Naučnici su iz uzoraka biljaka iz 19. vijeka identifikovali patogen koji je 1845. uništio usjeve krompira i izazvao veliku glad u Irskoj, piše danas britanski javni servis BBC.

Procjenjuje se da je milion ljudi u Irskoj umrlo od gladi između 1846. i 1851, a oko dva miliona njenih stanovnika emigriralo je za nešto više od jedne decenije od 1845.

Uzorci DNK uzeti iz muzejskih primjeraka pokazuju da se soj biljnog parazita koji je promijenio istoriju razlikuje od današnjih i da je vjerovatno izumro.

Drugi sojevi tog parazita i danas napadaju krompir i paradajz u cijelom svijetu i svake godine unište količine krompira koje su dovoljne da prehrane stotine miliona ljudi.

Tim stručnjaka koje je vodila laboratorija Sejnsberi, u Noriču, istraživao je širenje te bolesti u svijetu od ranih 1800-ih do danas.

Istraživači u Britaniji, Njemačkoj i SAD analiziralai su osušene listove čuvane u muzejima u Engleskoj i Njemačkoj i dekodirali DNK patogena iz uzoraka od kojih su najstariji datirali iz 1845.

Napravljeno je poređenje sa modernim genetičkim tipovima iz Evrope, Afrike i američkog kontinenta, čime je dobijen uvid u evoluciju tog patogena.

Istraživači su rekli da se taj soj razlikovao od svih sadašnjih koje su analizirili i da je vjerovatno nov za nauku. Oni vjeruju da se taj soj, nazvan HERB-1, pojavio u ranim 1800-im i da se širio u cijelom svijetu do kraja 19 vijeka.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti