POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Kinezi otkrili agens koji blokira HIV virus

Kinezi otkrili agens koji blokira HIV virus

hiv virus

Istraživači su objavili da su otkrili agens koji blokira HIV virus pa bi mogao da se koristi u obliku gela za smanjenje prenošenja virusa seksualnim pute.

Kineski istraživači su objavili danas kako su otkrili agens koji blokira HIV virus pa bi mogao da se koristi u obliku gela za smanjenje prenošenja ovog virusa seksualnim putem.

Reč je o molekulu TD-0680 koji onemogućava da virus side prodre u ljudske ćelije, ističu istrtaživači Hongkonškog u Nandžinškog univerziteta kao i šangajske kompanije "Targitdrag", a prenosi AFP.

Dživej Čen, direktor Instituta za sidu pri Hongkonškom univerzitetu, ističe da bi korišćenjem mikrobicida u obliku gela koji bi sadržavao TD-0680 ljudi stekli alternativno sredstvo zaštite od zaraze HIV virusom, osim kondoma.

Pokazalo se da je TD-0680 nekoliko puta moćniji protiv HIV virusa od ekvivalentnog sredstva "maravirok", koje proizvodi kompanija "Fajzer", a odobrila ga je Uprava za hrani lekove SAD (FDA).

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu novosti.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti