POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Metodom "copy -paste" stvorene ćelije otporne na HIV!

Metodom "copy -paste" stvorene ćelije otporne na HIV!

Hiv virus

Stručnjaci sa Standfordskog univerziteta proizveli su T ćelije otporne na HIV, koje bi mogle da spriječe da se ovaj virus razvije u sidu, tj. posljednji stadijum infekcije, ukoliko se pokaže kao uspiješan i kod ljudi.

Otkriće je objavljeno u magazinu "Molecular Therapy", a naučnici se nadaju da bi ono moglo da zamijeni doživotnu terapiju i zaštiti imunološki sistem zaraženih osoba.

T-ćelije su podgrupa leukocita, koja ima važnu ulogu u uspostavljanju i jačanju kapaciteta imunološkog sistema.

 Kako se navodi u studiji, naučnici su u eksperimentu koristili neku vrstu molekularnih makaza, koje funkcionišu po principu kompjuterskih komandi “cut” i “paste”. Oni su u T-ćelije ubacili čitav niz gena otpornih na HIV.

Dezaktiviranjem gena receptora i ubacivanjem dodatnih anti-HIV gena, virus je spriječen da prodre u ćelije i na taj način nije mogao da uništi imunološki sistem.
 
HIV deluje tako što prodire u T-ćelije i na kraju ih uništava, što dovodi do kraha imuniteta. Naučnici ističu da ova terapija nije lijek protiv HIV-a, već način da pacijenti postanu imuni na virus.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu avaz.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti