POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Neurolozi otkrili svest?

Neurolozi otkrili svest?

mozak

Novim metodama za funkcionalno snimanje i oslikavanje mozga moguće je meriti kako se menja aktivnost pojedinih regija mozga kod određenih mentalnih procesa

Šta mozak radi kada ništa ne radi? Donedavno, bila je to jedna od najvećih tajni ljudskoga mozga i jedan od najtajnovitijih delova mozga, a danas je upravo odgovor na to pitanje među najvećim otkrićima svetske neurologije. Veliki pomaci u istraživanjima mozga dogodili su se razvojem metoda za funkcionalno snimanje mozga kao što je funkcionalna magnetna rezonancija, nove tehnike oslikavanja mozga pomoću magnetne rezonancije (MRI imaging) pa je, među ostalim, postalo moguće meriti kako se menja aktivnost pojedinih regija mozga kod određenih mentalnih procesa.

„Korišćenjem ovih metoda saznali smo koji su delovi mozga aktivni kad slušamo muziku, gledamo filmove, rešavamo matematičke zadatke ili zaljubljeno posmatramo fotografiju svoje bolje polovine. Međutim, tokom ovih ispitivanja pokazalo se kako osim različitih neuronskih sistema koji obrađuju spoljne nadražaje postoji i jedna osnovna neuronska mreža, engleski “defalut mode network”, koja je aktivna i kada mozak nije fokusiran na zbivanja u našoj okolini. Ovaj tzv. introspektivni sistem je aktivan u stanjima kada sanjarimo, prizivamo u sećanje događaje iz svoje prošlosti, kada zamišljamo moguće buduće situacije“ – opisuje neuroradiolog doc. Milan Radoš sa Hrvatskog instituta za mozak.

„Isto tako, dodaje, pretpostavlja se kako je upravo ovaj sistem značajan za našu sposobnost sagledavanja stvari iz perspektive druge osobe, ali i da je vrlo bitan kod donošenja odluka koje su u skladu s našim moralnim načelima. Glavni neuroanatomski delovi ove osnovne neuronske mreže su anteromedijalni frontalni te medijalni i lateralni parijetalni korteks koji su međusobno funkcionalno povezani, što se vidi u sinhronizovanim oscilacijama njihove aktivnosti. Otkriveno je i to, ističe doc. Radoš, da se funkcionalna povezanost ovog sistema menja tokom života tako da je bitno manja kod dece u odnosu na odrasle osobe pa se i mentalne sposobnosti tokom razvoja menjanju u skaldu sa razvijenošću ovog sistema.“
Šta radiš kad ništa ne radiš?

„Kod pojedinih stanja kao što je Alchajmerova bolest značajno je redukovana funkcionalna povezanost unutar opisanog sistema pa su kod takvih pacijenata u kliničkoj slici vrlo značajni i problemi s prisećanjem ranijih događanja. Kod pacijenata s autizmom takođe je smanjena aktivnost unutar ove osnovne neutronske mreže što se povezuje s njihovim problemima u socijalnoj komunikaciji. S druge strane povišena aktivnost unutar ovoga sistema nalazi se kod šizofrenih i depresivnih pacijenata. Ukratko, mozak je uvek aktivan, a naše mentalno zdravlje zavisno je od uravnotežene funkcionalne povezanosti njegovih delova“ – ističe doc. Radoš.

Akademik Ivica Kostović, upravnik Hrvatskog instituta za mozak, pak, izdvaja kako je moguće da upravo ova bazična moždana aktivnost predstavlja svest. „Uloga svesti o sebi i okolini ključna je pri donošenju odluka, ali biološka osnova svesti još nije razjašnjenja i jedno je od ključnih pitanja savremene nauke. Kada i kako se pojavljuje svest i odlučivanje kod djeteta?“

„Iako se prvi funkcionalni kontakti u moždanoj kori deteta javljaju na kraju drugog meseca trudnoće, a reakcije moždane kore na nadražaje iz periferije počinju tek u 24. nedelji fetalnog razvoja, svest o samome sebi razvija se znatno kasnije tokom ranoga detinjstva kada se uspostavlja svesna kontrola misli, emocija i akcije. Kod novorođenoga deteta verojatno postoji minimalana svest o okolini i vlastitom telu, a pre devetog meseca posle rođenja ne postoje ni ciljani smisleni pokreti“ – kaže akademik Kostović te izdvaja još jedno veliko područje koje beleži velike pomake i trenutno je hit u neurologiji. Reč je o debljini moždane kore koja se menja i utiče na odlučivanje, na ponašanje, na doživljaj stresa.

Mlada neurološkinja Lana Vasing koja šest meseci godišnje radi u Ženevi u istraživačkom timu za perinatalni razvoj mozga, opisuje nam gotovo neverovatnu sliku koja se može videti na slikovnom prikazu magnetske rezonancije od 7 Tesla. U aktivnostima mozga dva pojedinca vidi se razlika kad će jedna osoba odlučiti da nešto kupi, a druga da ne kupi. Dakle, zahvaljujući rastućim mogućnostima neuroimaginga, mogu se ‘in vivo’, dakle na živim ispitanicima, pratiti neuroanatomske promjene u mozgu i oblikovanje mozga tokom celog života. Zašto su mladi ljudi, adolescenti skloni da donose rizične odluke i rizično se ponašaju? Mozak adolescenata funkcioniše drugačije, a uz rizične odluke, posebno je osjetljiv na stres i socio-ekonomske okidače i zato je to najosjetljivije razdoblje za razvoj mentalnih bolesti.

„Naime, u vreme adolescencije, dirigentsku palicu u donošenju odluka “drži” limbički sistem koji nosi emocionalni pristup, jednostavno zato jer je stariji u odnosu na frontalni korteks koji nosi racionalnost. Kada na kraju adolescencije frontalni korteks koji je povezan sa svim delovima kore mozga, odraste i sazri, tada počinje da predvoditi u odlučivanju. Pri tome je racionalan jer uzima u obzir i vlastita iskustva, memoriju i druga znanja“ - kaže dr. Vasung i napominje da danas možemo odgovoriti na pitanje “što je za mozak odrastanje?”.

„Longitudinalna studija koju je prošle godine objavio Raznahan sa saradnicima u prestižnom časopisu „Neuron“ o rezultatima analize 376 MRI skenova mnozga koji pripadaju 108-rici tipičnih adolescenata pokazala je da se debljina kore mozga u temporalnom i frontalnom delu mijenjaju zavisno od promena u čitavoj kori mozga, ali zavisno i od pola. Zaključili su da tokom odrastanja temporalna i frontalna kora mozga služe integrisanju kognitivnih procesa odnosno donošenju odluka pa zahtjevaju funkcionalnu koordinaciju sa ostalim delovima mozga. Njihov drugi važan rezultat pokazuje da aktivacija određenog dela kore mozga osnažuje vezu s nekim drugim delom mozga ukoliko između ta dva dela mozga već postoji određena veza i sinhrono delovanje. To je moguće pokazati DTI traktografijom, neuroimaging metodom u kojoj se vide vlakna koja povezuju određene delove kore mozga i funkionalnim MRI koji prikazuje aktivaciju određenih delova ljudskog mozga.“


Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti