POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Otkriven način da se predvidi rak dojke

Otkriven način da se predvidi rak dojke

pregled dojki

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja "Imperijalnog koledža" u Londonu, smatra se da jedna od pet žena ima takozvani genetski prekidač koji udvostručava rizik da oboli od raka dojke.

Britanski BBC navodi da su naučnici izvršili analizu uzoraka krvi uzetih od 1.380 žena različitog starosnog doba, od kojih je kod 640 kasnije razvijen rak dojke. Stručnjaci su otkrili snažnu vezu između rizika da obole od raka dojke i molekularne promjene gena poznatog kao ATM, na bijelim krvnim zrncima.

Doktor Džejms Flanagan sa "Imperijal koledža" u Londonu, koji je rukovodio novim istraživanjem, rekao je da im je poznato da genetska varijacija ima uticaj na rizik od oboljenja.

"Nadamo se da je ovo istraživanje samo početak našeg razumijevanja epigenetske komponente raka dojke i nadamo se da ćemo u narednim godinama otkriti još mnogo primjera gena koji povećavaju rizik od bolesti", rekao je Flanagan.

Rekonstruišući proces oboljevanja, naučnici mogu da prate načine za prevenciju oboljenja kako bi ga što ranije otkrili i time bi ljudi dobili najbolju moguću šansu za izlječenje.

Naučnici su tragali za hemijskim efektom poznatim kao metilacija, koja djeluje kao "genetski okidač".

Istraživanje, koje je objavio žurnal "Istraživanje raka", pokazuje da su žene koje su imale najveći nivo metilacije u vezi sa ATM genom dvostruko podložnije riziku oboljenja raka dojke u odnosu na one sa nižim nivoom.

Test proučava kako geni reaguju na faktore okruženja - poput alkohola i hormona, proces poznat kao epigenetika.

U nekim slučajevima promjene su bile očite i 11 godina prije nego što je i otkriven tumor dojke.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti