POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina Tamoxifen preventivno štiti od raka dojke 20-ak godina

Tamoxifen preventivno štiti od raka dojke 20-ak godina

Pregled dojke

Lijek tamoxifen, koji se dosad koristio za sprečavanje ponovne pojave raka dojke, mogao bi se uskoro propisivati kao zaštita žena od te česte zloćudne bolesti.

Naime, britanski Nacionalni institut za zdravlje (NHS) jučer je objavio smjernice prema kojima bi lijekovi tamoxifen ili raloxifen mogli osigurati 20-godišnju zaštitu od raka dojke žena kod kojih postoji visoki rizik obolijevanja. Žene bi mogle izabrati hoće li te lijekove uzimati pet godina prije ili pet poslije menopauze premda nisu bolesne, a sve s ciljem smanjenja rizika.

Tisućama zasad zdravih žena mogli bi biti ponuđeni ti snažni lijekovi kako bi se smanjila opasnost oboljenja od raka dojke. Nove smjernice ukazuju da bi ta zaštita mogla biti dugotrajna, odnosno barem dvadesetak godina. Cilj preventivnog uzimanja lijekova bio bi sličan kao kod uzimanja statina za sprečavanje srčano-žilnih bolesti kod osoba koje imaju visoke masnoće u krvi.

Trideset godina prakse

I same žene koje imaju genetski, odnosno nasljedni rizik za rak dojke smatraju da bi možda bilo uputno preventivno uzimati lijekove. Inače, lijek tamoxifen koristi se već tridesetak godina za liječenje žena koje su preboljele hormonski ovisan rak dojke.

Riječ je o vrlo jeftinom, sada već generičkom lijeku, koji sprečava da estrogen, ženski hormon, dolazi do stanica raka koji ga treba za svoj rast. Naime, da bi se hormonski ovisan rak dojke razvijao, treba hormon, a ovaj lijek to onemogućava. Preporuka je NHS-a da žene s visokim rizikom za rak dojke preventivno uzimaju lijek pet godina prije ili pet godina poslije menopauze. Za mlađe žene ostaje preporuka da se u slučaju obiteljskog nasljeđa provodi češći probir kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi.
Tajna mutiranoga gena

Podaci govore da će od raka dojke oboljeti jedna od osam žena u općoj populaciji, dok se kod onih s visokim rizikom broj povećava na jednu od tri žene, a kod onih s umjerenim rizikon na jednu od četiri žene. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke obole 2492 žene, a umru 983.

Pretpostavka je da oko 4 posto žena koje su oboljele imaju mutirani gen BRCA1 i BRCA2 i TP53, zbog čega su i imale visok rizik od raka dojke. Britanska agencija za primjenu lijekova i visoke tehnologije (NICE) smatra da bi češće trebalo primjenjivati gensko testiranje kod žena s visokim rizikom, a preporuka je i jedan pregled godišnje magnetskom rezonancom žena u dobi od 20 do 49 godina. Žene s visokim rizikom trebale bi na mamografiju od 40. godine jedan put godišnje, dok bi sve ostale trebale ići na godišnju provjeru nakon 50. godine.

No, do eventualne šire preventivne primjene tamoxifena ili raloxifena sigurno će trebati pričekati jer taj lijek zasad nije registriran u Europi za prevenciju raka dojke kod zdravih žena.

Oba lijeka registrirana su za tu namjenu u SAD-u, ali zasad ni tamo nema šire upotrebe, a neki kažu da su razlog moguće nuspojave. Britanski stručnjak za rak dojke Michael Baum kaže kako činjenica da lijek nije registriran za prevenciju ne bi trebala biti prepreka za njegovu upotrebu ako liječnik i žena smatraju da bi njegova primjena bila opravdana, odnosno da bi smanjila smrtnost.

Naglašava da je to prvi put da se u Velikoj Britaniji neki lijek preporučuje za smanjenje rizika od raka dojke.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti