POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Temeljna medicina "Zombi ćelije" stvorene u laboratoriji efikasnije od živih

"Zombi ćelije" stvorene u laboratoriji efikasnije od živih

Ćelije

Ako ste verovali da su jedini zombiji oni koje ste imali prilike da vidite u filmovima strave i užasa, niste u pravu: istraživači iz Nju Meksika (SAD) nedavno su se pohvalili da su uspeli da stvore zombi ćelije - gotovo savršene replike ćelija sisara, koje vrše mnoge od funkcija živih ćelija, ali zapravo nisu žive.

Ali umesto da progone i jedu ljude, što zombiji iz filmova najčešće rade, ovi majušni zombiji rade u našu korist - i već nalaze širok niz primena, od senzora do katalizatora u pogonskim baterijama.


Ako se pitate kako, treba se samo setiti činjenice da ćelija predstavlja sledeći moguć korak u nanotehnologiji, u kojoj naučnici mašine više ne grade od veklih komada metala, već od pojedinačnih atoma i molekula.


"Izgradnja struktura nanometarskih dimenzija predstavlja vrlo veliki izazov za naučnike", piše tim povoodom dr Brajan Ker, stučnjak u oblasti nauke o materijalima iz Nacionalne laboratorije Sandija u Albukerkiju.

"U stanju smo da napravimo čestice i nizove, ali proizvoljnu 3D strukturu još nismo uspeli da načinimo. Uz pomoć ove tehnike (tj. zombi ćelija), te strukture ni ne moramo da gradimo - priroda to čini umesto nas".

 
Žive i "nežive" ćelije


Tehnika o kojoj je reč podrazumeva taloženje silikata - materije od koje je načinjen pesak - na majušnim strukturama unutar živih ćelija. Nakon toga, ćelije se zagrevaju kako bi proteini od kojih se sastoje sagoreli, a za njima ostaju neživi, ali strukturno slični zombiji.


Zombijima koji teturaju kroz holivudske filmove ove minijaturni zombiji slični su i po tome što ih se nije lako otarasiti.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu blic.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti