POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Vežbanje Vježbe koje srce voli

Vježbe koje srce voli

grupno vezbanje

Iako su prednosti svakog oblika vježbanja brojne, kardiovaskularni sustav je najveći pobjednik kada su u pitanju aerobne aktivnosti poput plivanja ili penjanja uz stepenice.

Radi se o relativno jednostavnim oblicima vježbanja, u koje se možete uključiti bez većeg financijskog troška. Jedino što trebate jest pobrinuti se da se i vaš liječnik, ukoliko imate zdravstvenih tegoba, slaže s odabranim planom i programom aktivnosti. Znate li koji su najbolji oblici vježbanja za zdravlje srca?

Brza šetnja. Ako već godinama niste fizički aktivni, trebate početi sa sporijim vježbama i primjerice, hodati pet minuta ujutro i pet minuta navečer. Dnevne šetnje su također dobar odabir za razgibavanje ako patite od neke bolesti koja vas ometa u jačem vježbanju. Nedavna studija utvrdila je kako hodanje dva i pol sata tjedno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 posto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do između 30 i 60 minuta pet puta tjedno. Toliko je, naime, potrebno kako biste srcu osigurali optimalno zdravlje.

Trčanje. Ako ste spremni za veći izazov, nego što nudi žustra šetnja, sljedeći logičan korak je trčanje. Kao i kod hodanja, trebate početi laganijim tempom, primjerice pet minuta se rastezati prije samog trčanja. Studija sveučilišta Stanford School of Medicine tvrdi kako redovito trčanje ne samo da pomaže srcu, već i usporava proces starenja. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu ordinacija.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti