POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Rubna područja nauke Deset izgubljenih svetova

Deset izgubljenih svetova

Atlantida

Iz prohujalih vekova ostale su priče i legende o nestalim svetovima koje su retko karakteristične za samo jednu civilizaciju, već čine nasleđe dela sveta iz kojeg potiču ili se čak pojavljuju diljem planete.

Ovde imate deset takvih legendi - od mesta poslednjeg počinka mitskog kralja Artura do teorije da je Zemlja šuplja.


1. Avalon kralja Artura

Ostrvo na koje kralj Artur otišao da vida rane nakon poslednje bitke i na kojem po legendi nije umro, već samo zaspao da se opet probudi kada Britaniji ponovo zatreba snaga njegovog mača. Potencijalne lokacije su razne - od Glestoneberi Tora, brdašca na kojem su lokalni monasi navodno u 12. veku našli kosti Artura i njegove kraljice, kao i mač Ekskalibur, pa preko više mesta u Britaniji sve do Islanda.

2. Obećani zlatni grad - El Dorado

Španski konkvistadori koji su sredinom 16. veka pljačkali Novi svet bili su svedoci neobičnog prizora - vođa plemena Muiska, koje je živelo blizu današnje Bogote, prestonice Kolumbije, tokom ceremonije inicijacije posuo se zlatnim prahom i tako uskočio u jezero Gvatavita. To je razbuktalo maštu Španaca i stvorilo priču o zlatnom gradu - El Doradu. Iako su konkvistadori opustošili konfederaciju Muiska, nisu pronašli zlatni grad koji je nazvan po ovom poglavici, a legenda o izgubljenom gradu privlačila je mnoge pustolove. Vođeni ovim mitom oni su "zlatni grad" tražili na nekoliko lokacija u centralnoj i južnoj Americi.


3. Mitsko slovensko ostrvo Bujan

Slovenski mit vezan je za ostrvo Bujan, ostrvo koje se pojavljuje i nestaje poput onog iz serije "Lost". U jednoj od verzija, sa ovog ostrva potiču sve vremenske prilike, po drugoj tu obitava duh večnog života koji duše drži zatvorene u glavi čiode. Geografska rekonstrukcija mita neke naučnike je navela na tvrdnju da se radi o fiktivnoj varijanti postojećeg nemačkog ostrva Rigen u Baltičkom moru.


4. Zemlja istinskog mira: Šambala (Šangri-La)

Tibetanski i indijski budistički tekstovi predstavljaju je kao zemlju istinskog mira u zelenilu skrivenom planinskom lancu Himalaja. Zapadnjaci su se prvi put susreli sa ovim mitom u 17. veku, a ubrzo su krenule i prve ekspedicije u ovo nepristupačno područje. Po nekima je ova utopijska dolina zapravo u Kini, a po drugima u Kazahstanu, a u potragu za njom 20-ih godina prošla veka dala se i sovjetska tajna policija.


5. Atlantida - najčuveniji izgubljeni svet
Platon je opisao izgubljeno ostrvo Atlantidu kao pomorsku silu koja je oko 9.000. godine pre nove ere držala veći deo zapadne Evrope i severne Afrike, a koja je nestala pod morem za jedan dan. Iako je još u Platonovo vreme vreme priča o Atlantidi smatrana samo pričom, u moderno doba i dalje pobuđuje pažnju. Po nekima, Platonov tekst nije dobro preveden i tvrde da se radilo o 900. godini pre nove ere, u vreme kada je minojsku civilizaciju na Kritu uništio cunami, a prošle godine je Atlantida navodno locirana u južnoj Španiji.

6. Mu i Lemurija: Nestale civilizacije
Pre otkrića tektonskih ploča, naučnici su u 19. veku verovali da su nestali kontinenti omogućavali moigraciju ljudi i životinja preko sadašnjih okeana. Lemurija se navodno nalazila na potezu od južne obale Indije do Madagaskara, dok je Mu bio lociran kraj poluostrva Jukatan u Atlantskom okeanu. Iako je shvatanje funkcionisanja tektonskih ploča praktično poništilo stare teorije, priča o civilizacijama Mu i Lemurije ostala je do danas.


7. Is (Ker-Is): Francuski grad pod morem
U vreme stvaranja francuske države, vlada u Parizu silom je sprovodila centralizaciju. U Bretanji nisu samo podigli poreze, već su pokušali i da u potpunosti izbrišu lokalni jezik i kulturu, pa je usred represije legenda o gradu Isu postala popularna. Is je navodno bio jedan od najbogatijih gradova na svetu, sagrađen ispod nivoa mora na obali Bretanji i zaštićen branom sve dok vladara Dahuta đavo nije prevario da otvori branu i poplavi grad.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vesti-online.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti