POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Rubna područja nauke NASA protiv bajki o apokalipsi: 2012. neće biti smak

NASA protiv bajki o apokalipsi: 2012. neće biti smak

smak sveta

NASA tvrdi da se 21.12.2012. može očekivati samo zimski solsticij, odnosno najduža noć u godini. Naime, Mayanski kalendar završava brojanje vremena točno na zimski solsticij ove godine što mnogi ljudi diljem svijeta tumače kao nadolazeću apokalipsu, međutim astronomi tvrde da se nemamo čega bojati.

Prema mayanskom kalendaru zimski solsticij 2012. označava kraj ciklusa koji broji 144 000 dana. Od mitskog postanka do očekivanog solsticija ciklus će se ponoviti 13 puta. Završetak 13. označava završetak 5200 godina od postanka prema mayanskim predajama.

Nesretni Nibiru?

Samoprozvani stručnjaci koji su navodno u kontaktu sa izvanzemaljcima iz galaksije Zeta Reticuli govore o planetu Nibiru, ili 10. planetu koji juri prema Zemlji, ali kojega ne možemo vidjeti jer ga skriva Sunce. Astronomi međutim upozoravaju da ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da Nibiru postoji.

Astronom Don Yeomans iz NASA-e za SPACE.com izjavio je "da potpuni izostanak dokaza o bilo kakvoj planeti koja se približava Zemlji jednostavno ne zanima pseudo-znanstvenike. Od dokaza njima je važnija mašta. Nema dokaza koji bi potkrijepili da se išta krije iza Sunca i juri prema Zemlji. Da takvo nešto postoji, astronomi bi ga već odavno bili otkrili, a da se sprema sudar sa Zemljom, planet nam bi već odavno bio vidljiv golim okom."

Kozmička poravnavanja?

Neki tvrde da bi gravitacijski efekti poravnavanja mogli utjecati na Zemlju, međutim ne postoje dokazi o poravnavanju zvijezda ili planeta koji bi mogli utjecati na uvjete na Zemlji. Jedina tijela koja imaju relevantan gravitacijski učinak na Zemlju su Mjesec i Sunce, a te utjecaje vidimo kao plimu i oseku. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu index.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao sasasasa, 07 May 2012
sasasasasasasasdfdfdfdfdfdfdffghghghgghghghgjkjkjkjkjkj
kjkjlklklklklklklkl

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti