POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Telepatija

test karte

Je li vam se kada dogodila telepatija? Što zapravo telepatija jest?
Telepatija je sposobnost razmjene misli i osjećaja između dviju osoba na daljinu, bez posredovanja nekakvog medija.

Riječ telepatija dolazi od grčke riječi tele = udaljenost, daljina; i pathe = osjećaj, te se uvodi pred kraj 19. stoljeća kada se na engleskom sveučilištu Cambridge osniva društvo za psihička istraživanja. Cilj tog društva je proučavanje psihičkih i paranormalnih pojava kako bi se otkrila istina o njima.

Telepatija postoji, iako nije dokazana! Tako tvrde znanstvenici koji su radili na njezinom proučavanju. Postoji veza između dvoje ljudi, prijenos osjećaja i misli na daljinu, ponekad i na velike udaljenosti, međutim, nije dokazano koja je to veza. I tako, shodno tome, telepatija ne postoji kao znanstveno prihvaćena pojava.

„- Da bi se neka pojava prihvatila kao znanstveno dokazana, nju je potrebno znanstveno bezbroj puta ponoviti, zatim znanstveno statistički obraditi i potvrditi da se pojavljuje češće nego što bi to bilo slučajno. I na kraju: za tu pojavu treba dati i neko teorijsko objašnjenje.“ – prof.dr.sc. Vladimir Gruden, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihoanalitičara i psihoterapeuta.

„-Zabilježeno je bezbroj slučajeva u kojima se nekome nešto emocionalno dogodilo pa je njegov emocionalan naboj bio prenesen na veliku udaljenost osobama koje imaju neku emocionalnu vezu s osobom koja je taj naboj poslala. Osoba koja emitira poruku obično intenzivno misli na osobu kojoj poruku šalje, pri čemu se prenose slike, a ne misli.“

Jedan od najpoznatijih pokusa vezano za telepatiju su Zenerove karte. To je set karata označenih sa 5 različitih simbola. U pokusu, postoji osoba „primatelj“ i osoba „pošiljatelj“. Pošiljatelj mora nasumično izabrati kartu i vizualizirati simbol, dok Primatelj treba pogoditi tj „vidjeti“ o kojoj se karti radi. Statistički, Primatelj ima 20% šanse pogoditi o kojoj se karti radi, tako da ako se želi dokazati telepatija broj pogođenih karata mora u više navrata biti znatno veći od 20%. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu antimaterija.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti