POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo 10 nikad riješenih misterija

10 nikad riješenih misterija

kryptos

Koliko god se trudili, ovih 10 misterija očito će uvijek ostati misterije.

 

1. Voynichev rukopis dobio je ime po poljsko- američkom knjižničaru, Wilfridu Voynichu koji je ovu misterioznu knjigu 1912.godine pronašao. Ova ilustrirana misteriozna knjiga nepoznatog sadržaja djelo je također nepoznatog autora.

272 strane ove knjige postale su gral povjesničara i kriptografa, a teorije se sukobljavaju u razmišljanjima je li to bio početak moderne medicine, udžbenik alkemičara ili je pak djelo izvanzemljaca.

2. Kryptos je kodirana skulptura umjetnika Jima Sanborna, a nalazi se na ulazu Sjedišta CIA-e u Virginiji. Ironija jest u tome da ni CIA nije uspjela u potpunosti razbiti kod. Skulptura sadrži četiri natpisa od kojih su 3 riješena, a četvrti i dalje ostaje misterij.

3.'Beale šifra' je skup tri poglavlja teksta koji navodno sadrži ključ dolaska na najtraženije mjesto svijeta. U njemu je zapisano mjesto gdje se nalazi zakopano zlato, srebro i nakit u vrijednosti od čak 63 milijuna dolara. Dio teksta nedostaje te se ne može otkriti točno mjesto u kojoj se blago nalazi.

4. Disk iz Phaistosa otkrio je arheolog Luigi Pernier 1908.godine. Hijeroglifski zapis s Krete sastoji se od pečene gline u kojoj su uklesani tajanstveni simboli koji se smatraju nepoznatijim oblicima hijeroglifa. Vjeruje se da je izrađen oko 2000 godina pr.Kr.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti