POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Kako su povijesne greške postale istina

Kako su povijesne greške postale istina

isus

Isus Krist je rođen nulte godine? Krivo. Na ratnim galijama u starom Rimu veslali su robovi i zatvorenici? Nikada. Vikinzi su nosili ratne šljemove s rogovima? Ni slučajno. Američki nacionalni heroj Charles Lindberg je prvi preletio Atlantik? Nije. Hitler je u Njemačkoj izgradio prvi autoput? Obična naci-propaganda... Ali povijesne greške čvrsto se drže u svim nacionalnim povijestima i kulturama, bilo kao romantičarske legende za pumpanje rodoljublja, bilo kao politička propaganda, obična zabluda ili dio ponude turističkim hordama

Grad Trogir osnovan je u 3. stoljeću prije Krista. Seljačka buna zbila se Anno Domini 1573. Ruđer Bošković je rođen u Dubrovniku ljeta Gospodnjega 1711.

 

Svaki naš datum bilježi se prije i poslije Kristova rođenja, a Anno Domini, skraćeno A. D. ili – za nevjernike - 'prije nove ere' (p.n.e.) oznaka je pod kojom su se brojile ili broje godine u julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Riječ je, naravno, o općepoznatoj činjenici.

No, kada je rođen Krist? Uvriježilo se popularno vjerovanje da je to bilo nulte godine, što je, ruku na srce, logično. Ali nije. Sustav anno domini u šestom stoljeću razradio je redovnik Dionizije Mali, proglasivši vrijeme Isusova rođenja godinom prvom, zbog čega je prva godina poslije Krista slijedila odmah nakon prve godine prije Krista - znači, bez nulte. Iako su današnji znanstvenici skloni vjerovanju da je povijesni Isus došao na svijet negdje između 7. i 4. godine p.n.e, nulta godina ostala je kao jedna je od onih povijesnih zabluda koje uzimamo zdravo za gotovo i doživljavamo kao važeću istinu, iako činjenice govore nešto drugo.

 

Mnoge povijesne 'činjenice' nisu ništa doli legende, tvrdoglavo ukorijenjene u svijesti kao opće prihvaćene istine, piše Harald Wiederschein u njemačkom tjedniku Focus. Tko još ne zna za krvave gladijatorske igre u starome Rimu, kada je svjetina u areni klicala pobjedniku, a imperator podignutim palcem (život) ili spuštenim (smrt) određivao sudbinu poraženog borca? Vidjeli ste to i u filmskom spektaklu 'Gladijator' Ridleyja Scotta. Krivo! Povjesničari tvrde da je najvjerojatnije bilo obrnuto: palac gore kao simbol mača, značilo je 'ubij!', a palac prislonjen o dlan ili stisnut u šaci (današnja 'figa' ) - pomilovanje.

Ostatak teksta pročitajte na http://www.tportal.hr/vijesti/znanost/338156/Kako-su-povijesne-greske-postale-istina.htmlOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti