POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Najveća znanstvena dostignuća 2012. godine

Najveća znanstvena dostignuća 2012. godine

Merkur

Otkrili Božju česticu, hakirali mozak, došli do ruba Sunčevog sustava...

Prosječan Hrvat star je 41 godinu, što znači kako je većina Hrvata odrastala u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Za sve njih, i one starije, svijet u kojem živimo uvjerljivo je svijet budućnosti - gotovo svi ljudi na zemlji povezani su velikom globalnom telekomunikacijskom mrežom, po ulicama i tramvajima hodamo sa malim računalima, tisuću puta snažnijima od najjačih računala 1980. godine, s kojima čitamo knjige, gledamo serije, slušamo muziku, pristupamo globalnoj riznici ljudskog znanja, a između ostalog, i telefoniramo.

No i za one rijetke među nama koji su rođeni kasnije, ova godina svejedno nas je značajno približila budućnosti opisanoj u brojnim znanstveno-fantastičnim knjigama, filmovima i serijama.

Dakle, da krenemo redom, što je sve znanost ponudila za dobrobit čovječanstva ove godine?

Virus HIV-a pretvoren u lijek

Liječnici su uspjeli razviti tehniku kojom koriste oslabljeni virus HIV-a za gensku terapiju stanica imunosustava. Za sada je tehnika uspješno korištena za liječenje nekih oblika leukemije, no u budućnosti otvara vrata liječenju brojnih drugih bolesti.

Sonda Voyager 1 došla do ruba Sunčevog sustava

NASA-ine sonde Voyager 1 i 2 ove godine proslavile su svoj 35. rođendan. Nakon što su nam otkrile nevjerovatne prizore plinskih divova Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, te otkrila brojna čuda koja su skrivali njihovi mjeseci, ove dvije sonde u 35. godini svoje misije i dalje oduševljavaju znanstvenike otkrićima sa ruba poznatog svemira. Ove su godine otkrili potpuno novu regiju svemira koju nije predviđao niti jedan matematički model, a uskoro će postati i prvi predmeti rađeni ljudskom rukom koji će napustiti Sunčev sustav.

Poslali smo nuklearni pokretni robotski laboratorij naoružan laserom na Mars

NASA-in rover Curiosity označio je prekretnicu u istraživanju ‘crvenog planeta’. Robotski laboratorij veličine terenskog vozila na Mars je sletio uz pomoć ‘nebeskog krana’ na mlazni pogon. Rover je opremljen cijelim arsenalom kamera i znanstvenih instrumenata, a u sebi sadrži složeni biokemijski laboratorij. Već je otkrio tragove ugljikovih spojeva, a možda u bliskoj budućnosti pomogne razotkriti i veliko pitanje - postoji li život na Marsu?

Po prvi puta fotografirana molekula DNK

Talijanski znanstvenici elektronskim mikroskopom fotografirali su najpoznatiju spiralu u povijesti, s pravom nazivanu ‘tajnom života’. Fotografije molekule DNK, kao i tehnika koja ih je omogućila, u budućnosti će omogućiti nova otkrića u genetici i biologiji.

Personalizirane matične stanice stvorene iz krvi pacijenata

Britanski znanstveni tim uspio je kreirati ‘personalizirane’ matične stanice iz krvi pacijenata. Ovo značajno otkriće u budućnosti će omogućiti liječenje brojnih ozbiljnih bolesti, pri kojima neće biti opasnosti od odbacivanja tkiva.

Messenger pronašao led i organske tvari na Merkuru

Veliko iznenađenje stiglo je i s Merkura ove godine - nitko nije očekivao pronaći prisustvo leda na planetu najbližem suncu, a još manje prisustvo organskih spojeva, no NASA-ina misija Messenger uspjela je dokazati postojanje oboje.

Prva privatna svemirska letjelica uspješno odradila svoju prvu misiju

Godina 2012 označila je prekretnicu u istraživanju svemira: Po prvi put u povijesti privatna kompanija poslala je letjelicu u orbitalnu misiju za potrebe Međunarodne svemirske postaje (ISS). Letjelica Dragon tvrtke SpaceX uspješno je dostavila zalihe i preuzela otpatke sa svemirske postaje i sletjela u Tihi ocean.

Rođen prvi sisavac bez roditelja

Japanski znanstvenici uspjeli su stvoriti spermu i jajašca iz matičnih stanica, postići oplodnju, te uzgojiti potpuno zdravog miša koji, tehnički gledano, nije imao roditelje. Ovo otkriće u budućnosti bi moglo omogućiti istospolnim parovima ili parovima koji imaju problema s plodnošću da postanu roditelji.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti