POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Napoleon nije otrovan!

Napoleon nije otrovan!

Napoleon Bonaparta

Kolosalni napredak nauke poslednjih nekoliko decenija rasvetlio je tajnu smrti nekih slavnih ličnosti iz bliže i dalje prošlosti.

Kada je Napoleon Bonaparta umro u izgnanstvu 1821, autopsija je pokazala da je uzrok smrti najverovatnije rak želuca. Međutim, jedna studija iz 1961. u njegovoj kosi je otkrila visok nivo arsena pa su neki istoričari počeli iznositi teoriju da je moguće da su ga otrovali Britanci ili francuski neprijatelji u strahu da se još jednom ne vrati na vlast. Istraživanje provedeno 2005. godine pokazalo je da su se brojevi Napoleonovih pantalona pred smrt stalno smanjivali - verovatno zato što je mršavio zbog raka želuca. Tako je potvrđen nalaz autopsije.

Američka studija objavljena u časopisu „Priroda“ („Nature“) 2006. godine u kojoj su simptomi Napoleonove bolesti upoređeni sa simptomima 135 obolelih od raka želuca, konačno je potvrdila da je najverovatnije umro od krvarenja izazvanog tumorima.

Pošto je priča o trovanju arsenom i dalje imala dosta zagovornika grupa italijanskih naučnika 2008. godine zatražila je od muzeja više uzoraka Napoleonove kose odrezane u detinjstvu, dok je živeo na Korzici, iz vremena izgnanstva na Elbi i konačno nakon smrti. Uzorke su u nuklearnim reaktorima bombardovali neutronima da bi elemente u njima transformisali u radioaktivne izotope i potom merenjem zračenja izračunali tačne koncentracije arsena. Rezultati su pokazali da su one bile mnogo više od danas uobičajenih, no isto tako i da se nisu značajnije menjale tokom Napoleonovog života.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dj-media.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti