POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Neće biti apokalipse, ne brinite

Neće biti apokalipse, ne brinite

Maje

Stručnjaci tvrde da Maje nisu prorekle da će krajem ove godine nastupiti apokalipsa, kako se do sada verovalo.

Naučnici su došli do zaključka da drevnim Majama nije bilo svojstveno proricanje katastrofa kao što je to slučaj s hrišćanskim apokaliptičnim predviđanjima, ali i da u njihovim spisima ima događaja koji se odnose na daleku budućnost.

Arheolozi, antropolozi i drugi stručnjaci za majansku civilizaciju okupili su se u petak u Meridi na jugu Meksika.

Tema skupa bila je majanski kalendar, koji se sastoji iz baktuna - perioda od 394 godine. Poseban značaj za Maje imao je broj 13, tako da će, ako se vreme računa od 3114. godine pre nove ere, kako je utvrđeno majanskim kalendarom, 13 baktuna (5125 godina) isteći 21. decembra 2012. godine.

Alfredo Barera iz meksičkog insituta za antropologiju i istoriju rekao je da Maje jesu predviđale budućnost, ali da se ovakvi značajni datumi odnose na svakodnevne događaje poput suša ili izbijanja epidemije.

"Maje jesu proricale, ali njihova proročanstva nisu fatalistička. Imajući u vidu njihovo ciklično shvatanje istorije, ona su se odnosila na ponavaljanje događaja", smatra Barera.

Stručnjaci tvrde da su se drevne Maje, čija je kultura procvat doživela između 900. i 300. godine pre nove ere, izuzetno zanimali za budućnost, uključujući i događaje koji će nastupiti daleko posle 21. decembra ove godine.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu mondo.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti