POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Upoznajte superljude

Upoznajte superljude

Tomasa Zijetas

Neki od pripadnika naše vrste zaista mogu da se pohvale sposobnostima koje drugima deluju nadljudski.

Među njima su Serena Vilijams, sa svojim nepobedivim servisom, i šahistkinja Judit Polgar, sa neverovatnom memorijom, ali i kineska pijanistkinja s najbržim prstima, pisac koji je za samo nedelju dana naučio islandski i ronilac koji može da izdrži 22 minuta pod vodom.

Ronilac koji 22 minuta zadržava dah


Za Tomasa Zijetasa (35) iz Hamburga, glavni neprijatelj je razmišljanje. Razmišljanje troši kiseonik, a to je upravo ono što mora da svede na minimum dok pokušava da što duže izdrži pod vodom.

- Što su vam misli emotivnije, recimo, ako razmišljate nedavnoj svađi sa devojkom, to je stvar gora-  Kaže Zijetas.

Ovaj profesionalni fridajver pomerio je poznate granice zadržavanja daha pod vodom u stanju mirovanja i kretanja, a njegov najnoviji svetski rekord iznosi 22 minuta i 22 sekunde, što je za čitavih 5 minuta bolje od prethodnog, takođe njegovog svetskog rekorda. Budući da su mu pluća 20% veća od proseka za čoveka njegove veličine, Zijetas je za ova dostignuća prirodno predodređen.

Suština treninga koji mu omogućava da pod vodom ostane što duže sastoji se u maksimalnom fizičkom i mentalnom opuštanju, koje ide sve dotle da mu se događa da pod vodom i zaspi.

 
Odgajena da bude šahistkinja izuzetnog uma


Judit Polgar, mađarska šahistkinja koja je pobila predrasude da žene ne mogu da igraju šah rame uz rame sa muškarcima, postala je velemajstorka u 15. godini i jedina je žena koja je tokom svoje karijere bila u vodećih 10 svetskih šahista i nanosila poraze velemajstorima kao što su Boris Spaski, Gari Kasparov i još devet svetskih šampiona.

Judit Polgar je proizvod pedagoškog rada svog oca Lasla Polgara, koji je odlučio da sa svoje tri ćerke dokaže teoriju da se genije ne rađa, već stvara. Ispisao je devojčice iz škole da bi ih on i njegova supruga obučavali tehnikama učenja i pamćenja, a polje na kom je trebalo da zablistaju bio je šah.

Pokazalo se da je bio u pravu, a Judit je njegov najveći uspeh.

- U šahu mi je ubrzo bio potreban bolji učitelj od oca. Ali moji otac i majka su bili odlični pedagozi - kroz smeh kaže Judit Polgar.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu blic.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti