POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Na rubu nauke Zanimljivo Želite da svi misle da ste superpametni? Evo pet trikova kako

Želite da svi misle da ste superpametni? Evo pet trikova kako

Madjarska kocka

Ne bi li bilo cool kad biste mogli ušetati u sobu kao dr. House ili Sherlock Holmes i zadiviti sve prisutne svojom superbrzom natprosječnom inteligencijom?

Nažalost, ne postoji brz način da postanete genijalac, ali postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se takvim prikažete...

Na stranici cracked.com su naveli pet trikova pomoću kojih, uz malo vježbe, možete izgledati kao genijalac ako već niste. Evo ih:

5. Naučite brzo čitanje
Sposobnost brzog čitanja ne zahtijeva natprosječni IQ, potrebno je samo da znate čitati. Učenje brzog čitanja je zapravo treniranje da se riješite onoga što vas usporava: naprimjer, zbog treptanja često 'gubimo red' pa se moramo vraćati na prethodnu rečenicu, a to se ispravlja ako naučite čitati tekst pomoću olovke ili kartona kojim označavate red kojeg čitate. Treba i izmjeriti koliko vam je vremena potrebno da pročitate jednu stranicu, a potom si morate zadavati izazove da u istom vremenu pročitate što više stranica. Vaš mozak će to moći: problem je u tome što cijelo vrijeme pogrešno čitate. Točnije, problem leži u subvokalizaciji, odnosno navici izgovaranja riječi u sebi, što vježbom možete smanjiti i ubrzati vrijeme čitanja. Malo pomalo, tekstove ćete čitati tako brzo da će svi oko vas misliti da ste genijalac.

4. Riješite Rubikovu kocku za par minuta
Kad je Rubikova kocka postala senzacija 1980-ih godina, nazivali su je ultimativnim testom dokazivanja genijalnosti. Istina, s njom se možete baviti satima i ne biti ni korak blizu rješenja, pa se oni koji je riješe u par minuta doista čine kao genijalci. No, to možete postati i vi - samo ako pročitate upute. Naime, za brzo rješavanje Rubikove kocke potrebno je samo malo memoriranja: proizvođač Rubikove kocke je cijeli proces podijelio u šest koraka.

3. Pobijedite u partiji šaha u samo par poteza
Šah je igra genijalaca: tu se radi o strategiji, planiranju i predviđanju te istodobnom praćenju 32 figure. No, postoje i trikovi kojima možete zadiviti početnike: većinom se radi o otvaranjima igre u kojima se figure u četiri do pet poteza postavljaju tako da zadaju konačni udarac protivniku (pod uvjetom da on nije poznavatelj igre).

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti