POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija

Arheologija i paleontologija

Ponestalo im građevinskog materijala pa srušili piramidu drevnih Maja!

Srušena piramida

U srednjoameričkoj državi Belize zabilježen je nevjerojatan slučaj. Građevinska kompanija srušila je najvažnije arheološko nalazište drevne kulture Maja u toj zemlji.

5 bakrenih novčića moglo bi promijeniti australsku povijest

Novčići

Na sjeveru Australije pronađeni su novčići koji datiraju iz vremena 600 godina prije nego li je kapetan James Cook otkrio taj kontinent.

Francuzi otkopali čak 35 piramida u Sudanu

Piramide

Grupa francuskih arheologa u Sudanu je otkrila 35 piramida starih 2000 godina. Piramide su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine prije Krista.

Treba li klonirati neandertalce i izumrle vrste?

Neadertalac

Genom neandertalaca, stvoren ponajviše zahvaljujući hrvatskim nalazištima u Vindiji i Krapini, danas je još uvijek apstraktan niz milijuna kodova DNK pohranjen u računalnoj bazi podataka.

Machu Picchu:Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Maču Piču

Zapečaćena vrata koja podsjećaju na otvore drevnih grobnica otkrivena su u samom središtu svetog grada Inka. Geofizičkim istraživanjima utvrđeno je da se iza njih skriva blago, ali još nisu otvorena.

Zlatni grad iz europskih mitova uopće ne postoji

El Dorado

OTKRIVENA ISTINA Zlatni grad iz europskih mitova uopće ne postoji: El Dorado bio je naziv za bogatog vladara.

Da li je ovo prvi dinosaurus koji je hodao Zemljom?

Prvi dinosaurus

Ne veći od labradora, sa repom dužine jednog metra, “nyasasaurus parringtoni” je planetom lutao prije više od 240 miliona godina. Naučnici kažu da je ova životinja možda prvi poznati dinosaurus na svijetu.

Sedam zastrašujućih arheoloških pronalazaka!

Neandertalsko pleme

Donosimo vam listu od 7 poprilično jezivih arheoloških pronalazaka.

Arheolozi pronašli najstariji grad u Europi

Iskopine u Bugarskoj

Arheolozi su u četvrtak objavili da su u istočnoj Bugarskoj pronašli najstariji grad u Europi. Iskopavanja u blizini grada Providia dosad su otkrila ostatke naselja s dvokatnim kućama, niz fortifikacijskih zidova i strukturu bastiona.

Razotkrivanje misterije Uskršnjeg ostrva

Pažljivim iskopavanjem dvije džinovske glave na Uskršnjem ostrvu arheološki tim je otkrio da one imaju i tijela koja se protežu nekoliko metara u dubinu", što je novina koja može da dovede do potpunog razrješenja misterije Uskršnjeg ostrva.

Istraživači otkrili legendarni “zlatni grad” u džungli Centralne Amerike

Eldorado

Koristeći najsavremeniju metodu laserskog mapiranja, naučnici su napravili detaljnu kartu udaljenog regiona Hondurasa, za koju veruju da otkriva legendarni nestali centralnoamerički Eldorado.

Neandertalci u Europi gotovo izumrli pa se oporavili - a onda se susreli s nama

neandertalci

Studije sugeriraju da su neandertalci već bili na rubu izumiranja u Europi kada su se pojavili suvremeni ljudi, a DNK analize pokazuju da je većina neandertalaca u zapadnoj Europi izumrla više tisuća godina prije pojave naše vrste.

U Jeruzalemu su pronašli grobnicu Isusa Krista!?

grob

Znanstvenici su pronašli kosturnice iz 1. stoljeća na čijim poklopcima se nalaze natpisi na strarogrčkom i slike koje predstavljaju simboliku uskrsnuća, na lokaciji za koju se vjeruje da je pripadala Josipu Arimatejskom, koji je po evanđeljima sahranio Isusa.

Dinosaurusi koristili perje da privuku partnera

dinosaurus

Rijetki i neobični dinosaurusi nalik pticama koji su živjeli u ruralnoj Kini prije oko 130 miliona godina imali su sjajno crno perje koje su najvjerovatnije koristili da privuku pažnju na sebe i da nađu partnera, tvrde američki i kineski naučnici u izvještaju koji je izašao u žurnalu ''Nauka''.

Dinosauri su živjeli na Arktiku u borovim šumama

dinosauri

Naučnici su otkrili da su dinosauri postojali na Arktiku prije 100 miliona godina i da su živjeli uglavnom u borovim šumama, a da su oni koji su bili biljojedi jeli opore borove grančice.

Prvi dio Velikog zida pronađen izvan Kine

kineski zidBritanski istraživač Vilijam Lindsej tvrdi da je otkrio djelove velikog Kineskog zida, za koje se smatralo da više ne postoje, u pustinji u Mongoliji, prenosi Dejli telegraf. To je prvi dio zida koji je otkriven izvan teritorije Kine.

Konačno utvrđen uzrok propasti Maja!

piramida majaPropast civilizacije naroda Maja uzrokovala je relativno umjerena suša, pokazala su najnovija istraživanja. 

Kako su se parili 30 tona teški dinosauri!

parenje dinosaurusa

Nije jednostavno dokučiti kako su se parili dinosauri veliki i teški poput današnjih zgrada. No, znanstvenici imaju određene teorije o tome. Ipak, nisu se svi priklonili jednoj.

Otkrivena mitska Atlantida: Nalazila se blizu južne obale Španjolske

atlantida

Mitska Atlantida, za koju se vjeruje da je prije mnogo tisuća godina nestala u tsunamiju još gorem od ovog koji je poharao Japan, možda se nalazila blizu južne obale Španjolske

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti