POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija 5 bakrenih novčića moglo bi promijeniti australsku povijest

5 bakrenih novčića moglo bi promijeniti australsku povijest

Novčići

Na sjeveru Australije pronađeni su novčići koji datiraju iz vremena 600 godina prije nego li je kapetan James Cook otkrio taj kontinent.

Pet bakrenih novčića pronađenih na sjeveru Australije, moglo bi promijeniti pisanu povijest te zemlje. Dosad se vjerovalo kako ti novčići potječu iz bivšeg afričkog sultanata Kilwa, koji se nalazio pored današnje Tanzanije, ali australski znanstvenik Ian McIntosh namjerava istražiti otkud doista potječu ti novčići, koji datiraju iz 10. stoljeća.

Pisana povijest Australije datira iz 1606. godine, kad su Nizozemski istraživači pristali brodom na sjevernim obalama Australije, no izgleda kako bi se to moglo promijeniti.

McIntosh kaže kako je novčiće pronašao vojnik Maurie Isenberg, još 1944. godine na otocima Weasel, zakopane u pijesku, prenosi Daily Mail.

Isenberg je novčiće 1979. godine poslao u australski muzej, a McIntosh sad želi istražiti kako su se tamo našli i planira pokrenuti ekspediciju početkom srpnja.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti