POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija Da li je ovo prvi dinosaurus koji je hodao Zemljom?

Da li je ovo prvi dinosaurus koji je hodao Zemljom?

Prvi dinosaurus

Ne veći od labradora, sa repom dužine jednog metra, “nyasasaurus parringtoni” je planetom lutao prije više od 240 miliona godina. Naučnici kažu da je ova životinja možda prvi poznati dinosaurus na svijetu.

Paleontolozi su analizirali kosti “njasasaurusa”, za koga smatraju da je najstarija vrsta dinosaurusa, koji je živio između 10 i 15 miliona godina prije najstarijeg poznatog dinosaurusa.

- Ako njasasaurus parington nije prvi dinosaurus, onda je svakako njegov najbliži rođak do sada - kaže Sterling Nesbit, istraživač na Univerzitetu u Vašingtonu.

Britanski i američki tim istraživača je od šest pršljenova i ramene kosti, iskopanih u Tanzaniji tridesetih godina prošlog vijeka, sada uspio da rekonstruiše neke karakteristike njasasaurusa. Bio je težak između 20 i 60 kilograma, stajao je uspravno, visina mu je bila oko metar i imao je rogove, što je tipična pojava kod ranih dinosaurusa.  

Ime njasasaurus parington potiče od imena jezera Njasa, takođe poznatog kao jezero Malavi, u Africi, koje se nalazi u blizini mjesta iskopavanja fosila.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu glassrpske.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti