POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija Dinosaurusi koristili perje da privuku partnera

Dinosaurusi koristili perje da privuku partnera

dinosaurus

Rijetki i neobični dinosaurusi nalik pticama koji su živjeli u ruralnoj Kini prije oko 130 miliona godina imali su sjajno crno perje koje su najvjerovatnije koristili da privuku pažnju na sebe i da nađu partnera, tvrde američki i kineski naučnici u izvještaju koji je izašao u žurnalu ''Nauka''.

Ovi dinosaurusi su nazivani mikroraptori (microraptors) zato što nisu bili duži od 76 centimetara. Ličili su na crne ptice sa zastrašujućim zubima, čeljustima i pomoćnim krilima koja su rasla iz njihovih nogu.

Naučnici su, kako prenose agencije, uz pomoć elektronskih mikroskopa analizirali fosilne ostatke pronađene 2010. u sjevernom dijelu Kine i tako utvrdili boju perja ovih dinosaurusa.

''Samo nekoliko godina prije nije bilo moguće zamisliti da ćemo uraditi studiju kao ovu'', rekao je jedan od autora studije i istraživač sa Pekingškog univerziteta Ke-Kin Gao.

Fosilni ostaci pružili su i nove podatke o načinu kretanja dinosaurusa. Koautorka studije Džulija Klark sa univerziteta u Teksasu rekla je da ova vrsta nije kao današnje ptice letjela u visinu, već da je više lepršala, pronalazeći način da ide od grane do grane.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.com



Označi ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti