POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija Sedam zastrašujućih arheoloških pronalazaka!

Sedam zastrašujućih arheoloških pronalazaka!

Neandertalsko pleme

Donosimo vam listu od 7 poprilično jezivih arheoloških pronalazaka.

Arheološka istraživanja daju nam uvid u živote ljudi koji su živjeli stotinama i tisućama godina prije nas. Međutim, neka od njih doista su zastrašujuća.

1. Neandertalci kanibali

Istraživači su 2010. godine u špilji u Španjolskoj otkrili kosture neandertalske obitelji. Ono što je ovaj pronalazak činilo jezivim činjenica je da su na kostima otkriveni tragovi kanibalizma. Obitelj koju su činile tri odrasle žene, tri odrasla muškarca, troje tinejdžera, dvoje djece i beba vrlo su vjerojatno bili obrok za svoga napadača. Znanstvenici kažu kako kanibalizam kod Neandertalaca nije bio neuobičajena pojava te da u teškim vremenima nisu zazirali od njega.

2. Spaljeno dijete na Aljasci

Prije otprilike 11 i pol tisuća godina jedno je trogodišnje dijete bilo spaljeno u središnjoj Aljasci, a kuća koja je bila ognjište razrušena je i napuštena. Tijelo koje su pronalazači pronašli poprilično ih je zaprepastilo, obzirom da su i sami bili roditelji. 'Bilo je to vrlo posebno, mislili smo izvan granica znanosti i shvatili da je to doista bilo živo biće koje je disalo i živjelo na istom mjestu na kojemu mi sada živimo', kazao je jedan od arheologa, Ben Potter.

3. Misterij grobova

Sahranjeni, ekshumirani, spaljeni i ponovno sahranjeni. Tako je to bilo u doba Aleksandra Velikog, a na takav je način svoju smrt doživio njegov brat Filip III. Međutim, arheolozi još uvijek nisu sigurni jesu li pronađene kosti bile od Filipa III. ili pak od Filipa II. koji je bio otac Aleksandra Velikog. Ono oko čega znanstvenici još uvijek vode polemiku jest pitanje jesu li samo kosturi bili spaljeni ili je spaljeno čitavo tijelo.

4. Smrtonosne potrage

Potraga za legendarnim Sjeverozapadnim prolazom uzela je mnoge živote, uključujući i 129 istraživača, koji su 1845. godine odlučili pronaći plovni put kroz Arktik. Posadu je vodio sir John Franklin, ni ne sluteći da će doživjeti propast, bilo od gladi ili hipotermije. Njihovi ostaci pokazuju i trovanje olovom, vrlo vjerojatno nastalo zbog konzervirane hrane koju su jeli. Neke su od mrtvih pokapali, neke ostavljali na ledu, a na nekima su pronađeni i tragovi kanibalizma.

5. Drevni ratovi

Drevni su ratovi oduvijek bili neuredni, ali ono što je doživjelo 20 rimskih vojnika doista je strašno. Tijekom rimske opsade sirijskog grada Dure, perzijski su vojnici iskopali tunele ispod gradskih zidina i pokušali ih potkopati. Rimljani su počeli isto. Perzijanci su im pripremili jezivu zamku: oblak petrokemijskog dima koji je pluća Rimljana pretvorio u kiselinu, napisao je LiveScience.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti