POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija U Jeruzalemu su pronašli grobnicu Isusa Krista!?

U Jeruzalemu su pronašli grobnicu Isusa Krista!?

grob

Znanstvenici su pronašli kosturnice iz 1. stoljeća na čijim poklopcima se nalaze natpisi na strarogrčkom i slike koje predstavljaju simboliku uskrsnuća, na lokaciji za koju se vjeruje da je pripadala Josipu Arimatejskom, koji je po evanđeljima sahranio Isusa.

Grupa arheologa koji su istraživali grobnicu u Jeruzalemu, za koju se vjeruje da je sagrađena tijekom 1. stoljeća, otkrili su natpis na poklopcu lijesa koji naslućuje da bi se moglo raditi o Isusovom posljednjem počivalištu, piše Daily Mail.

Snimke, načinjene uz pomoć minijaturnih kamera koje su roboti unijeli ispod stambene zgrade u Jeruzalemu, sadrže intrigantne natpise i crteže na poklopcima malenih ljesova od vapnenca, zvanih osuariji , koji su se u tom periodu koristili za pohranu kostiju preminulih.

Poklopac na novopronađenom osuariju na sebi nosi natpis na starogrčkom, koja bi se mogla prevesti kao "Božanski Jahve, ustani, ustani“. Crtež na poklopcu obližnjeg osuarija prikazuje ribu sa stiliziranim čovjekom u njenim ustima, za koji se vjeruje da prikazuje bilblijsku priču o Joni i kitu.

Ovo otkriće nalazi se samo 60-ak metara udaljeno od ranijeg otkrića, kosturnica iz istog perioda za koje su neki znanstvenici tvrdili da su grobovi Isusa i Marije Magdalene , o kojemu je i poznati američki filmaš James Cameron snimio dokumentarni film za Discovery.

Ovo prethodno otkriće izazvalo je mnogo kontroverzi među ortodoksnim židovskim stanovništvom Jeruzalema, te su znanstvenici imali priliku samo kratko vrijeme proučavati grobnicu „Isusove obitelji“ prije nego što su vlasti zabranile pristup grobnici i sagradile stambenu zgradu preko nje.

No, 2010. Izraelska vlada dopustila je znanstveniku, Jamesu Taboru sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, i snimatelju dokumentaraca Simchi Jakobovichu da nastave istraživanje tog područja.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti