POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Arheologija i paleontologija Zlatni grad iz europskih mitova uopće ne postoji

Zlatni grad iz europskih mitova uopće ne postoji

El Dorado

OTKRIVENA ISTINA Zlatni grad iz europskih mitova uopće ne postoji: El Dorado bio je naziv za bogatog vladara.

Okružen s četiri visoka svećenika, novi vođa, gol ali prekriven zlatnom prašinom, ponudio bi zlatne predmete kao žrtvu bogovima.

Europski mit o El Doradu govori o izgubljenom gradu punom zlata, koji samo čeka da ga otkrije neki avanturist ili isrtaživač.

No južnoamerički mit o El Doradu govori o nečemu sasvim drugačijem, što otkriva pravu prirodu ljudi koji su živjeli u tim područjima. Za njih, El Dorado nikad nije bio mjesto, već osoba - vladar toliko bogat da se svako jutro cijeli prekrivao zlatom, a svako veče bi ga sprao sa sebe kupajući se u svetom jezeru.

Pravu istinu iza ovog mita razotkrili su arheolozi, kombinacijom proučavanja ranih povijesnih zapisa i novijih arheoloških otkrića.

Španjolski povjesničar Juan Rodrigez Freyle pisao je 1636. godine o ritualu koji se provodio kada bi preminuo vođa u narodu Muiska. Prema njegovoj knjizi, odabrani novi vođa prošao bi kroz dugi period inicijacije, koji bi završavao sa veslanjem na splavi na svetom jezeru.

Okružen s četiri visoka svećenika, novi vođa, gol ali prekriven zlatnom prašinom, ponudio bi zlatne predmete kao žrtvu bogovima tako što bi ih bacao u jezero.

Mnoge dijelove ovog rituala potvrdili su arheološki nalazi. Minijaturna zlatna splav koja prikazuje scenu identičnu onoj koju je opisao Freyle pronađena je 1969. u Bogoti.

Mit o El Doradu kao zlatnom gradu nastao je kao posljedica načina na koji su europski osvajači gledali na zlato kao na bogatstvo.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti