POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Ekologija Riječani riješili enigmu zagađenja u Meksičkom zaljevu

Riječani riješili enigmu zagađenja u Meksičkom zaljevu

havarija platforme

Eksplozija na platformi izazvala je sredinom 2010. ekološku katastrofu velikih razmjera i strahove da bi zagađenje moglo uzrokovati dugotrajne posljedice za morski život u tom dijelu svijeta. 

Prva znanstvena istraživanja njezinih posljedica pokazala su da veliki dio isteklih ugljikovodika nikada nije isplivao na površinu oceana, već se otopio u dubokim vodama i formirao goleme perjanice otopljene nafte i plinova. Njihovo postojanje potvrdilo je više znanstvenih timova te izviješće američke Oceanske i atmosferske uprave. Međutim, stručnjaci se nikako nisu mogli složiti oko nekih pitanja u vezi s ponašanjem tih perjanica – primjerice oko njihove razdiobe, brzine razgradnje i kretanja.

U nastojanju da riješe problem nekonzistentnosti prikupljenih znanstvenih podataka voditelji studije David L. Valentine i Igor Mezić s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barabari angažirali su vodeće hrvatske stručnjake za dinamiku fluida. Oni su konstruirali računalni model koji se temeljio na mornaričkim podacima o strujama, mjerenjima tijekom zagađenja te biologiji organizama koji su sudjelovali u razgradnji ugljikovodika.

Njihov rad, objavljen u ponedjeljak u časopisu PNAS, dao je dobre odgovore na neke od postojećih enigmi. Model je pokazao da su ranija istraživanja zapravo davala konzistentne rezultate, no i da je predodžba o kretanju perjanica ugljikovodika bila pogrešna. Većina znanstvenika, naime, vjerovala je da se oni poput svojevrsnih podvodnih rijeka protežu od bušotine i šire u različite dijelove zaljeva. No američko-hrvatski tim utvrdio je da otopljena nafta i plinovi zapravo formiraju oblake, a ne rijeke te da se oni pojavljuju i nestaju na različitim mjestima u različita vremena. Tim je napravio i video koji zorno predočuje ovaj mehanizam (pogledajte dolje).

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti