POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Ekologija Top 10 najzagađenijih mjesta na svijetu

Top 10 najzagađenijih mjesta na svijetu

zagadjenje

Zaštitna maska i odijelo prijeko su vam potrebni nađete li se igrom slučaja na nekoj od 10 niženavedenih lokacija, a ne želite osjetiti posljedice tog posjeta na svom zdravlju.

Ovo su najzagađenija mjesta na svijetu i zasigurno biste trebali izbjeći da neka od njih ikad u svom životu posjetite. Neka će vas odmah odvesti u smrt, a na nekima ipak morate malo duže boraviti kako bi vaše zdravlje znatno bilo ugroženo.

1. Jezero Karačaj, Rusija

Jezero Karačaj nosi nezahvalan naziv "najzagađenije točke na svijetu". Između 1949. i 1965. godine maleno jezero služilo je kao primarno odlagalište radioaktivnog otpada. Zbog visoke razine radijacije na tom području svaki posjet toj lokaciji bez odgovarajuće zaštitne opreme siguran je odlazak u smrt.

2. Linfen, Kina

Linfen se smatra jednim od najzagađenijih gradova na zemljinoj kugli. Zrak je toliko ispunjen raznim prljavim česticama, pogotovo onima ugljena iz obližnjih rudnika, da je jedan dan boravka na "svježem zraku" u tom gradu istovjetan tome da ste popušili tri kutije cigareta.

3. Los Angeles, SAD

Los Angeles izrazito je zagađen otrovnim plinom ozonom, koji izrazito štetno djeluje na pluća. Prema službenim podacima, procjenjuje se da svake godine u "gradu anđela" zbog spomenutog zagađenja zraka prerano umre 18.000 stanovnika.

4. Delta Nigera, Nigerija

Procjenjuje se da je u proteklih 50 godina na području delte Nigera proliveno između 1,2 i 1,7 milijuna tona nafte. To je rezultat loše održavanih naftovoda, ali i sabotaža. Spomenuto zagađenje izravno utječe prvenstveno na biljni i životinjski svijet tog močvarnog područja. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu index.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti