POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Geografija i geologija Arktik, novo krizno žarište i novo bojište velikih sila

Arktik, novo krizno žarište i novo bojište velikih sila

arktik

Sjeverno od arktičkog kruga mogla bi se nalaziti četvrtina svjetskih neotkrivenih rezervi prirodnog plina i nafte.

Zbog globalnog zagrijavanja ubrzano se mijenja Arktički krajolik, tako da smo u ljeto 2008. godine po prvi put u povijesti svjedočili povlačenju leda u takvoj mjeri da je omogućen brodski tranzit sjeverno od Euroazije i Sjeverozapadnim prolazom iznad Kanade. Prema predviđanjima znanstvenika te nove brodske rute bi do 2013. godine trebale u ljetnim mjesecima biti potpuno slobodne od leda, od čega bi golemu korist imala svjetska trgovina i najveći svjetski izvoznici, jer bi znatno skratili vrijeme putovanja između azijskih i europskih te azijskih i američkih luka. Prema predviđanjima znanstvenika, te nove brodske rute bi do 2013. godine trebale u ljetnim mjesecima biti potpuno slobodne od leda, od čega bi golemu korist imala svjetska trgovina i najveći svjetski izvoznici, jer bi znatno skratili vrijeme putovanja između azijskih i europskih te azijskih i američkih luka.

Još veće zanimanje pobudila je studija US Geological Surveya objavljena u američkom časopisu Science, koja kaže da bi se u području sjeverno od arktičkog kruga moglo nalaziti četvrtina svjetskih neotkrivenih rezervi prirodnog plina i nafte. Prema toj studiji većina nalazišta nalazi se offshore i to na dubinama do 500 metara, što ih čini dostupnim za eksploataciju. To znači da bi vrijednost te nafte, uz sadašnje cijene na tržištu, premašila iznos od 10 bilijuna američkih dolara. Također, procijenjeno je da na Arktiku prirodnog plina ima tri puta više od nafte i da se većina nalazi ispred ruske obale. Uvidjevši gospodarski potencijal tog područja, 5 zemalja koje graniče s Arktikom – Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška poslale su svoje znanstvene ekspedicije kako bi prikupile dokaze koji bi išli u prilog njihovim suverenitetom nad tim područjem.

U naftnim kompanijama trljaju ruke

Donedavno ni jedna naftna kompanija nije bila zainteresirana za bušenje na Arktiku, jer je zbog teških uvjeta i tehnoloških poteškoća vađenje nafte bilo neisplativo. Situacija se drastično promijenila od kad su cijene nafte naglo skočile, nošene sve većom potražnjom indijske i kineske ekonomije. Zbog porasta temperature, ledenjaci koji su do donedavno onemogućavali čak i bilo kakve temeljitije istraživačke ekspedicije, sada se polako tope, što znači da bi uskoro mogli vidjeti gradnju naftnih platformi na području Arktika koje je do sada predstavljalo tabu za naftnu industriju. Primjer savladavanja poteškoća koje prolaze iz surove arktičke klime dolazi nam iz Norveške. Naime, u blizini norveškog grada Hammerfesta izgrađen je golemi kompleks Snohvit koji iz Barentsovog mora vadi prirodni plin i odmah ga pretvara u ukapljeni prirodni plin spreman za transport na svjetsko tržište. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu politikaplus.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti