POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Geografija i geologija Istraživanja na Antarktiku

Istraživanja na Antarktiku

Antarktička ekspedicija

Britanija obeležava stotu godišnjicu ekspedicije kapetana Skota na Južni Pol. Nasleđe tog tragično završenog istraživanja nastavlja se i danas, novim istraživanjima tog najmanje pristupačnog dela naše planete.

Najnovija britanska ekspedicija upravo se vratila sa Antarktika gde se priprema za bušenje više od 3 kilometra ispod leda kako bi doprla do jezera zvanog Elsvort, u kome možda ima nauci nepoznatih živih bića.

Prosečna letnja temperatura na Antarktiku je minus 30 stepeni. Transportni avion ekspedicije sleće na pistu naučne baze.

Ova misija Britanskog antarktičkog zavoda, jedna je od najambicioznijih do sada i pripremana je tokom dva uzastopna leta.

Dejvid Pirs je mikrobiolog u istraživačkom timu.

„Jezera pod ledom prvi put su pronađena sedamdesetih godina. Tada je shvaćeno da bi u njima moglo da bude živih bića o kojima ništa ne znamo, koja su ostala izolovana od biosfere nekoliko miliona godina“, kaže Dejvid Pirs.

Međutim, već i dopremanje opreme za bušenje iziskuje vanredne napore.

Do sada je avionom prebačeno pet brodskih kontejnera opreme, težine 70 tona. Transporteri sa gusenicama prebacuju je preostalih 250 kilometara do baze, iznad jezera Elsvort, a bušenje će početi krajem 2012. Tehnologija za to razvijena je tek nedavno, kaže Dejvid Pirs.

„Jezera su na dubini od tri i po kilometra, a led ćemo bušiti vrelom vodom kako bismo napravili malu rupu u koju ćemo spuštati sondu za vađenje uzoraka vode i nataloženog materijala“, kaže Pirs.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu voanews.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti