POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Geografija i geologija Jezero pod Antarktikom krije tajnu života

Jezero pod Antarktikom krije tajnu života

tim ruskih naucnika

Ako se nađu mikrobi u vodi ispod glečera, to će probuditi nadu da postoje oblici života i van Zemlje

Direktor Ruske antarktičke ekspedicije Valerij Lukin zvanično je potvrdio da su istraživači u stanici Vostok doprli do najvećeg jezera skrivenog ispod južne polarne „kape”. Jezerska voda je, tačno prema planu, šiknula četrdesetak metara uz bušotinu, potiskujući tečnost korišćenu za topljenje leda. Tako se formirao ledeni čep koji je sprečio da se jezero zagadi, navodi se u saopštenju šefa stanice Vostok A. M. Jelagina, koje je novinarima preneo Lukin.

Prvi nagoveštaji ovog velikog naučnog uspeha pojavili su se u subotu. U nedelju su senzori za pritisak pokazali da je bušilica potpuno prodrla do vode, a vest je zvanično potvrđena prekjuče u Moskvi, na Dan nauke.

Mnogo se očekuje od istraživanja uzoraka vode koja je netaknuta stajala pod ledom između 15 i 34 miliona godina. Deo naučnika veruje da je moguće da u jezeru ima tragova života, dok drugi deo smatra da je zbog odsustva svetlosti i nedostatka hrane to sasvim malo verovatno. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu politika.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti