POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Geografija i geologija Uskoro će presušiti osam velikih svjetskih rijeka

Uskoro će presušiti osam velikih svjetskih rijeka

rijeka kolorado

Časopis Nacionalna geografija u svom novom broju objavio je alarmantne podatke da će uskoro presušiti čak osam velikih svjetskih rijeka zbog pretjeranog iskorištavanje rijeka,

koje tu eksploataciju teško mogu podnijeti.Riječ je o rijekama Sir Darja, Amu Darja, Žuta rijeka, Ind, Testa, Rio Grande, Marej i Kolorado.

Rijeka Kolorado vodom snabdijeva oko 30 miliona ljudi, a zbog pretjeranog iskorištavanja tek jedna desetina nekadašnjih količina vode danas stiže u Meksiko.

Ind snabdijeva 170 miliona ljudi u Pakistanu, ali toliko je iskorištena da se više ne ulijeva u okean kod Karačija. U tom gradu zato izbijaju česti sukobi zbog nestašice vode za piće.

Rio Grande, jedna je od najvećih rijeka u Sjevernoj Americi, glavninom toka reguliše granicu između SAD i Meksika. Zbog pretjeranog iskorištavanja i suše početkom ovog milenijuma sada jedva stiže do Meksičkog zaliva.

Testa koja dužinom od 315 kilometara protiče kroz indijsku državu Sikim, sada je gotovo presušila. Ribari od nje više ne mogu živjeti, a vode više nema dovoljno ni za ratare.

Rijeke Amu Darja i Sir Darja ulivale su se nekada u Aralsko jezero, međutim, 60-ih godina prošlog vijeka preusmjerene su, a danas su gotovo pa presušile.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti