POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Geografija i geologija Veliki rezervoari vode ispod Afrike

Veliki rezervoari vode ispod Afrike

Afrika

Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze veliki rezervoari podzemnih voda, čiji je ukupan kapacitet sto puta veći od količine vode na površini.

Ovaj tim je sada izradio najdetaljniju mapu kapaciteta i potencijala ovog skrivenog resursa, prenosi BBC.

Širom Afrike više od 300 miliona ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi.

Potreba za vodom će značajno porasti u predstojećim decenijama, usljed rasta populacije i potrebe za navodnjavanjem usjeva.

U Africi se samo pet odsto obradivog zemljišta navodnjava.

Sada su stručnjaci "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) po prvi put uspjeli da izrade analizu čitavog kontinenta u potrazi za podzemnim vodama.

"Najveći rezervoar podzemnih voda nalazi se u sjevernoj Africi, u velikim sedimentarnim basenima, u Libiji, Alžiru i Čadu," rekla je Helen Bonsor iz BGS, jedan od autora ovog dokumenta.

Zbog velikih klimatskih promjena koje su tokom vijekova pretvorile Saharu u pustinju, mnogi podzemni rezervoari vode su se posljednji put napunili prije više od 5.000 godina.

Prema riječima istraživača, nove mape pokazuju da mnoge zemlje koje su trenutno ocijenjene kao "siromašne vodom" posjeduju značajne rezerve podzemnih voda.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti