POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Klima Koliko avioni ugrožavaju klimu?

Koliko avioni ugrožavaju klimu?

mlazni avion

Mlazni avioni pripadaju u najveće zagađivače zraka. EU je stoga uveo pravila kojima nastoji ovakvo zagađenje ograničiti. U Moskvi se danas održava međunarodna konferencija zrakoplovnih udruga koje se toj odluci protive.

Od početka 2012. sve zrakoplovne tvrtke čiji letovi započinju ili završavaju na europskom tlu moraju predati certifikate o količini ispuštenog ugljičnog dioksida (CO2) tijekom tih letova. Ukoliko je ta količina prevelika, morat će platiti kaznu. Europska komisija je odredila kvote s maksimalno dopuštenim količinama plinova koji se razvijaju tijekom avionskih letova, a koji na Zemlji izazivaju učinak staklenika. Za te količine Komisija izdaje certifikate, kojima se može "trgovati".

Zabrane letova kao kazna

Zrakoplovne kompanije 82 posto certifikata dobivaju besplatno, 15 posto moraju kupiti, a ostalih 3 posto je stavljeno po strani za nove zrakoplovne kompanije. Po ovom sustavu, zrakoplovi pojedinih kompanija smiju tijekom letova ispustiti samo onoliku količinu CO2 kolika im je dopuštena certifikatom koji su dobile od EU-a ili koji su si nabavile od neke druge zrakoplovne tvrtke. Za kršenje ovog pravila predviđena je kazna od 100 eura po svakoj suvišnoj toni ispuštenog ugljičnog dioksida. U krajnjem slučaju može se zaraditi i zabrana letenja.
To bi trebalo pridonijeti ograničavanju količine ispuštenog ugljičnog dioksida u atmosferu. Jer ta količina na području EU-a ubrzano raste. Od 1990. ona se gotovo udvostručila! Procjenjuje se da jedan zrakoplov na letu od Bruxellesa do New Yorka i natrag proizvede oko 800 kilograma ugljičnog dioksida po putniku. Organizacije za zaštitu okoliša nadaju se da će ovo novo pravilo EU-a navesti kompanije da racionalnije popunjavaju svoje zrakoplove, da više izbjegavaju nepotrebno produžavanje letova te se na kraju aktiviraju i pomognu u proizvodnji učinkovitijih zrakoplovnih motora. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dw.deOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao CollinsAlicia, 06 January 2013
Buildings are not very cheap and not every person is able to buy it. But, personal loans are invented to support people in such kind of situations.

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti