POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Klima Svijet će imati novu klimu

Svijet će imati novu klimu

Nova klima

Milijarde ljudi mogle bi do sredine stoljeća živjeti na područjima s višim temperaturama od dosadašnjih povijesnih raspona što bi stvorilo 'novu normalu' koja bi dovela do dubokih promjena prirode i društva, ustvrdili su znanstvenici.

Temperature prosječne godine do 2047., 14 godina više ili manje, bile bi više od onih u najtoplijoj godini u razdoblju od 1860. do 2005. ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, a prvo bi bila pogođena tropska područja, pokazuje novi indeks.

'Rezultati su nas šokirali. Bez obzira na scenarij, promjene će uskoro doći', rekao je vodeći autor studije Camilo Mora sa svečilišta na Havajima. 'Za moje generacije svaka klima na koju smo naviknuti bit će stvar prošlosti'.

Podaci, po scenariju najbržih promjena, pokazuju da će među gradovima koji će prvi biti pogođeni promjenama biti Manokwari u Indoneziji, koji bi od 2020. mogao imati novu klimu, i jamajkanski Kingston od 2023.

U drugoj krajnosti, Moskva bi bez svojih povijesnih temperaturnih vrijednosti mogla ostati tek 2063., a Achorage 2071.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti