POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji Klima Čađ - drugi po važnosti uzrok globalnog zatopljavanja

Čađ - drugi po važnosti uzrok globalnog zatopljavanja

saobracajna guzva

Neke od mjera koje bi mogle pomoći u smanjivanju volumena čađe ispuštene u atmosferu su poboljšanje izgaranja drva pri kuhanju nad vatrom i korištenju drva u pećima 

- što se naširoko koristi u zemljama u razvoju - te prebacivanje s dizel goriva ili korištenje efikasnijih dizel motora koji ispuštaju manje čađe.
Čestice čađe, nalik prašini, ispuštene u atmosferu iz dizel motora vozila i vatri u kojima gori drvo, drugi su po važnosti - nakon ugljičnog dioksida! - uzrok globalnog zatopljavanja. Jedna nova studija pokazuje da bi smanjenje ispuštanja čestica čađe moglo biti najbrži i najekonomičniji način usporavanja klimatskih promjena i zaštite zdravlja ljudi.

Mark Jacobson, profesor sa Sveučilišta Stanford, razvio je prve kompjuterske modele za mjerenje prisutnosti čađe u atmosferi. On računa da na čađu otpada između 15 i 20 posto globalnog zatopljavanja. Njegova studija, predstavljena nedavno na sastanku Američke kemijske udruge, u Coloradu, opisuje kako crni ugljik - glavni sastojak čađe! - zagrijava oblake kad se miješa s kapljicama kiše koje lebde u tim oblacima.

"Pokazalo se da dolazi do jačeg zagrijavanja kad se crni ugljik nalazi unutar kapljica nego između kapljica, a isto tako bilo je jače zagrijavanje kad se on nalazio između kapljica nego izvan oblaka. Dakle, ono što je važno jest da dolazi do tog pojačanog zagrijavanja oblaka zbog crnog ugljika koji se nalazi u njegovim kapljicama."

Jacobson kaže da klimatski modeli koji ignoriraju taj fenomen apsorpcije oblaka potcjenjuju učinke crnog ugljika u atmosferi. Njegovo istraživanje pokazuje da čađa koja se nalazi u zraku vrlo brzo dovodi do isparavanja pokrova oblaka. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu voanews.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti