POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji

Nauka o zemlji

Sedam zastrašujućih arheoloških pronalazaka!

Neandertalsko pleme

Donosimo vam listu od 7 poprilično jezivih arheoloških pronalazaka.

Čekaju nas ekstremne vrućine, glad i izumiranje vrsta

Globalno zatopljavanje

Do kraja 21. stoljeća svijet će biti topliji za četiri Celzijeva stupnja, što će pokrenuti kataklizmičke promjene, uključujući valove ekstremnih vrućina, sve češće i snažnije oluje, podizanje razine mora i nestašicu hrane.

Propast Maja povezana je s klimatskim promjenama

Maje

Tragajući za mogućim utjecajem klimatskih promjena na moderno društvo, studija međunarodnih znanstvenika bavila se propašću civilizacije Maja koja se raspala zbog gladi i rata, a uslijed teške suše koja je bila posljedcia prirodne promjene klime.

Arheolozi pronašli najstariji grad u Europi

Iskopine u Bugarskoj

Arheolozi su u četvrtak objavili da su u istočnoj Bugarskoj pronašli najstariji grad u Europi. Iskopavanja u blizini grada Providia dosad su otkrila ostatke naselja s dvokatnim kućama, niz fortifikacijskih zidova i strukturu bastiona.

Misterija jezera Vostok se nastavlja

Jezero Vostok

Tim ruskih naučnika koji su početkom godine ispod Antarktika otkrili 20 miliona godina staro jezero, nisu zadovoljni s rezultatima prvih analiza.

Svijet će imati novu klimu

Nova klima

Milijarde ljudi mogle bi do sredine stoljeća živjeti na područjima s višim temperaturama od dosadašnjih povijesnih raspona što bi stvorilo 'novu normalu' koja bi dovela do dubokih promjena prirode i društva, ustvrdili su znanstvenici.

Razotkrivanje misterije Uskršnjeg ostrva

Pažljivim iskopavanjem dvije džinovske glave na Uskršnjem ostrvu arheološki tim je otkrio da one imaju i tijela koja se protežu nekoliko metara u dubinu", što je novina koja može da dovede do potpunog razrješenja misterije Uskršnjeg ostrva.

Istraživači otkrili legendarni “zlatni grad” u džungli Centralne Amerike

Eldorado

Koristeći najsavremeniju metodu laserskog mapiranja, naučnici su napravili detaljnu kartu udaljenog regiona Hondurasa, za koju veruju da otkriva legendarni nestali centralnoamerički Eldorado.

Veliki rezervoari vode ispod Afrike

Afrika

Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze veliki rezervoari podzemnih voda, čiji je ukupan kapacitet sto puta veći od količine vode na površini.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti