POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Nauka o zemlji

Nauka o zemlji

Konačno utvrđen uzrok propasti Maja!

piramida majaPropast civilizacije naroda Maja uzrokovala je relativno umjerena suša, pokazala su najnovija istraživanja. 

Koliko avioni ugrožavaju klimu?

mlazni avionMlazni avioni pripadaju u najveće zagađivače zraka. EU je stoga uveo pravila kojima nastoji ovakvo zagađenje ograničiti. U Moskvi se danas održava međunarodna konferencija zrakoplovnih udruga koje se toj odluci protive.

Riječani riješili enigmu zagađenja u Meksičkom zaljevu

havarija platforme

Eksplozija na platformi izazvala je sredinom 2010. ekološku katastrofu velikih razmjera i strahove da bi zagađenje moglo uzrokovati dugotrajne posljedice za morski život u tom dijelu svijeta. 

Uskoro će presušiti osam velikih svjetskih rijeka

rijeka kolorado

Časopis Nacionalna geografija u svom novom broju objavio je alarmantne podatke da će uskoro presušiti čak osam velikih svjetskih rijeka zbog pretjeranog iskorištavanje rijeka,

Uticaj šuma na vode

amazon

Nikakva vještački napravljena fabrika vode ne može zamijeniti šumski izvor iznad koga nema nikakvih zagađivača, nego samo netaknuta priroda sa obiljem zdravih stabala, grmlja i prizemne flore.

Kako su se parili 30 tona teški dinosauri!

parenje dinosaurusa

Nije jednostavno dokučiti kako su se parili dinosauri veliki i teški poput današnjih zgrada. No, znanstvenici imaju određene teorije o tome. Ipak, nisu se svi priklonili jednoj.

Kako Sunce utiče na vreme i klimu

aurora borealisKаkve su zаistа posledice Sunčevog vetrа? Zаšto, kаko i u kojim bojаmа nа nebu nаstаju polаrne аurore, jedinstveni trаgovi Sunčevog dodirа?

Jezero pod Antarktikom krije tajnu života

tim ruskih naucnikaAko se nađu mikrobi u vodi ispod glečera, to će probuditi nadu da postoje oblici života i van Zemlje

Biorazgradive kese prošle test

biorazgradive kese

Odluka okruga Bad Dirkhajm da odobri trajno korišćenje kesa za organski otpad napravljenih od BASF-ove ''Ecovio FS'' plastike na snagu stupa odmah. Stanovnici ovog okruga kao i lokalne kompanije za upravljanje otpadom testirale su kese tokom perioda od tri meseca.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti