POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika

Astronomija i astrofizika

Eksplozija na Suncu paralisaće čovječanstvo

 • PDF

Sunce

Od početka 21. vijeka prirodne katastrofe su prouzrokovale 2,5 milijardi dolara štete, navodi se u izvještaju UN-a, koji sadrži pregled ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa za 56 zemalja.

Je li ovo kraj velike NASA-ine misije u svemiru?

 • PDF

Teleskop Kepler

Kepler, NASA-in svemirski teleskop, koji posljednje četiri godine istražuje planete udaljene tisućama svjetlosnih godina, pretrpio je hardverski kvar te je prestao raditi.

Pojavit će se mjehur 'alternativnog svemira' i zbrisati sve što postoji

 • PDF

Kosmos

Znanstvenici koji pokušavaju potvrditi otkriće Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice, smatraju da će kraj svemira biti nevjerojatno katastrofalan događaj.

Zemlju "posetila" 4 asteroida u 7 dana

 • PDF

AsteroidU poslednjih nedelju dana, asteroid veličine (manjeg) novobeogradskog bloka i tri manja svemirska objekta prošla su pored Zemlje, što je poslednji u nizu dokaza da živimo u Sunčevom sistemu koji neki naučnici nazivaju "svemirskom streljanom".

Teorija o velikom prasku je istinita

 • PDF

Big Bang

Tvorci teorije o velikom prasku možda nisu bili u pravu što se tiče svega, ali u jednom sigurno jesu – univerzum se hladi, baš kako su i predvidjeli.

Na Marsu otkriveni uslovi za život i golema rijeka!

 • PDF

Rijeka na Marsu

Prema izvještaju predstavljenom u novom broju časopisa "Nature Geoscience", tim stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i Sveučilišta u Aberdinu tvrdi da minerali pronađeni na dubinama do pet kilometara ispod Marsove površine predstavljaju dosad najsnažniji dokaz da je susjedni planet mogao podržavati život.

NASA planira zaustaviti asteroid i pretvoriti ga u postaju!

 • PDF

Asteroid

Američka svemirska agencija NASA u sljedećih desetak godina planira jedan od asteroida zaustaviti, otegliti u Mjesečevu orbitu i pretvoriti ga u svemirsku postaju s koje bi kretale ekspedicije na Mars.

NASA-in orbiter Messenger pronašao vodu na Merkuru!

 • PDF

Merkur

Potvrđeno s čak tri instrumenta s NASA-inog Messenger orbitera, količine vode na Merkuru su iznimno velike.

Sojuz vratio astronaute s ISS-a

 • PDF

Povratak astronauta

Nakon četiri mjeseca u svemiru sigurno sletjeli u Kazahstan! 

NASA bi uskoro mogla najaviti novu misiju na Mjesec

 • PDF

Istraživanje mjeseca

Eksperti tvrde da je američka svemirska agencija NASA zainteresovana za ponovno slanje astronauta na Mjesec i vjeruju kako će uskoro najaviti novu misiju sada kada je Barack Obama ponovo izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Otkrivena planeta slična Zemlji?

 • PDF

Planeta slična zemlji

Tim njemačkih i engleskih astronoma otkrio je novu planetu koja kruži oko obližnje zvijezde na udaljenosti koja je odgovarajuća za razvoj klime slične Zemljinoj, što znači da bi mogla biti pogodna za razvoj života, prenosi Tanjug.

Indijski satelit bez kontrole

 • PDF

Candrajan 1

Indija izgubila kontakt sa svojim satelitom u Mesečevoj orbiti. Misija praktično izgubljna, zbog kvara komunikacionog sistema na letelici.

Mjesec je nastao kad ga je od Zemlje

 • PDF

Nastanak mjeseca

Dvoje harvardskih znanstvenika u novoj studiji sugeriraju da je Mjesec nekada bio dio Zemlje koji se od nje odvojio nakon gigantskog sudara s drugim nebeskim tijelom.

Znanstvenici o misterioznoj svemirskoj sili: Tamna energija je stvarna!

 • PDF

Tamna energija

Tamna energija, misteriozna svemirska sila za koju se vjeruje da je pogonsko gorivo širenja svemira stvarna je, zaključio je britansko-njemački tim astronoma.

Voyageri putuju već 35 godina

 • PDF

Voyager 2

Obišli su sve plinske divove, a sada su na samom rubu Sunčevog sustava

Trenutak kada konačno napuste Sunčev sustav bit će povijesni trenutak za čovječanstvo, neizmjerno važniji od slijetanja na Mjesec ili na Mars.

Lovac na crne rupe stigao u orbitu

 • PDF

Nustar

Ultra sofisticriran orbitalni teleskop započeo je svoju dvogodišnju misiju potrage za crnim rupama i drugim fenomenima u ektromagnetnom spektru visoke energije u svemiru, saopštila je danas američka svemirska agencija (NASA).

Sonda napustila orbitu asteroida Vesta

 • PDF

Sonda Don

Američka istraživačka sonda Don /Zora/ izašla je iz orbite Veste, najvećeg asteroida u Sunčevom sistemu, i krenula ka patuljastoj planeti Ceres, do koje će stići u februaru 2015. godine, saopštila je američka NASA.

Voyager 1 se približava izlasku iz Sunčevog sistema

 • PDF

Vojadžer 1

Prošle sedmice su mnoge naučne zajednice sjedile na rubu svojih stolica i pratile podatke ispisane na monitorima. Naime, Voyager 1, objekt najudaljeniji od Zemlje, napravljen ljudskom rukom, je počeo bilježiti veliki porast broja određenih vrsta energetskih čestica oko sebe.

Od 2033. rijaliti s Marsa!

 • PDF

Crvena planeta

Istraživači NASA napravili su napitak pod šifrom AS-10 koji treba da zaštiti astronaute od štetne sunčane radijacije i koji bi mogao da posluži prvim stanovnicima Marsa.

Prva Kineskinja lansirana u svemir

 • PDF

Liu Yang

Kina je u subotu lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou IX., što će biti prvo spajanje kineske letjelice s ljudskom posadom sa svemirskim modulom koji kruži oko Zemlje i prvi put je među astronautima i jedna žena.

Na Titanu snimljena tropska jezera - moguće oaze života

 • PDF

Jezera na Titanu

U blizini ekvatora na Titanu, među nepreglednim pustinjskim brežuljcima, postoji golemo jezero puno tekućeg metana i etana veličine Velikog slanog jezera američke savezne države Utah u kojem bi moglo biti života, pokazale su nove NASA-ine snimke.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti