POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Na Marsu otkriveni uslovi za život i golema rijeka!

Na Marsu otkriveni uslovi za život i golema rijeka!

  • PDF
Rijeka na Marsu

Prema izvještaju predstavljenom u novom broju časopisa "Nature Geoscience", tim stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i Sveučilišta u Aberdinu tvrdi da minerali pronađeni na dubinama do pet kilometara ispod Marsove površine predstavljaju dosad najsnažniji dokaz da je susjedni planet mogao podržavati život.

Studija se bazira na podacima koje su prikupile agencije NASA-a i ESA-a. U njoj naučnivi ističu da je jednostavan život na Marsu ponajprije mogao nastati i opstati ispod površine, te bi ga trebalo tražiti na mjestima na kojima su meteoriti iz unutrašnjosti na površinu izbacili kamenje i moguće fosile kao što je, naprimjer, krater MekLoglin.

Voditelj studije Džozef Mikalski, planetarni geolog iz londonskog Prirodnjačkog muzeja, kaže: "Ne znamo kako se život na Zemlji razvio no lako možemo zamisliti da je nastao pod površinom, gdje je bio zaštićen od nepovoljnih uslova kakvi su vladali na ranoj Zemlji."

Budući da geološki zapisi na našoj planeti nisu dobro očuvani, objašnjava Mikalski, moguće je da nikada nećemo saznati koji su procesi doveli do nastanka života. Marsova površina je kroz još duže razdoblje istorije bila izložena teškim uslovima kao što su snažno zračenje i niske temperature. Osim toga, i na Zemlji gotovo pola svih oblika života otpada na podzemne. Konačno, na Marsu bi njihovi fosilni ostaci mogli biti mnogo bolje očuvani.

"Bilo da marsovski zapisi sadrže život ili ne, iz analize ove vrste kamenja možemo mnogo naučiti o ranim hemijskim procesima u Sunčevom sistemu. U ovom radu naglašavamo da je važno istraživati ispod površine tla koliko i na površini. Ne mislim da trebamo kopati kako bismo tražili život. Umjesto toga možemo proučavati kamenje koje je izbačeno prirodnim putem u udarima meteora i tragati za dubokim bazenima iz kojih su tečnosti izbijale na površinu", pojasnio je Mikalski.

Istovremeno, planetarni naučnici ESA-e objavili su 3D fotografije rijeke duge oko 1.500 km, koja je tekla iz područja Prometej Tera Hajlends u veliki bazen Helas.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti