POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Na Titanu snimljena tropska jezera - moguće oaze života

Na Titanu snimljena tropska jezera - moguće oaze života

  • PDF
Jezera na Titanu

U blizini ekvatora na Titanu, među nepreglednim pustinjskim brežuljcima, postoji golemo jezero puno tekućeg metana i etana veličine Velikog slanog jezera američke savezne države Utah u kojem bi moglo biti života, pokazale su nove NASA-ine snimke.

Saturnov najveći mjesec jedini je u Sunčevu sustavu koji ima značajnu atmosferu. Ona je puna organskih molekula, pa neki znanstvenici smatraju da bi mogla sadržavati sastojke za život sličan onome na Zemlji. Titan je također jedino tijelo u solarnom sustavu, osim Zemlje, koje na površini ima velika područja prekrivena tekućinom.

Budući da na njegovoj površini vlada temperatura od oko -179 Celzijevih stupnjeva (−290 °F), previše je hladan da bi imao tekuću vodu, ali ne i ugljikovodike.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Nature, NASA-ina letjelica Cassini nedavno je po prvi put snimila tamna područja u ekvatorijalnom području koja su vjerojatno ispunjena tekućim metanom i etanom.

'Otkrili smo dokaze o postojanju tropskog jezera površine 2.400 četvornih kilometara poput Velikog slanog jezera u Utahu dubokog najmanje jedan metar', rekla je voditeljica istraživanja Caitlin Griffith planetarna znanstvenica sa Sveučilišta Arizona u Tucsonu. 'Naša studija pokazuje da ondje postoje i četiri manja i plića jezera, nalik na naše močvare, koja sežu do koljena.'

Budući da su ova Titanova ekvatorijalna jezera već odavno trebala ispariti i nestati jer se nalaze u suhom pustinjskom kraju u kojem su kiše rijetke (puno ih više ima prema polovima), znanstvenici smatraju da se tekućim metanom snabdijevaju iz okolnih podzemnih oaza. To pak povećava broj lokacija na Titanu na kojima se mogao razviti život. Metan, koji se sastoji od jednog atoma ugljika i četiri vodika, izvor je složenijih organskih kemikalija koje su također otkrivene na Saturnovu mjesecu.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti