POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Otkrivena planeta slična Zemlji?

Otkrivena planeta slična Zemlji?

  • PDF
Planeta slična zemlji

Tim njemačkih i engleskih astronoma otkrio je novu planetu koja kruži oko obližnje zvijezde na udaljenosti koja je odgovarajuća za razvoj klime slične Zemljinoj, što znači da bi mogla biti pogodna za razvoj života, prenosi Tanjug.

Tim je zapravo pronašao tri planete u orbiti oko zvijezde udaljene 44 svjetlosne godine, ali samo jedna od njih se nalazi u takozvanoj zoni “Zlatokose”, oblasti u kojoj temperature nisu ni previše visoke ni previše niske, što je preduslov za postojanje tekuće vode.

- Zvijezda HG 40307 je tihi stari patuljak, pa ne postoji razlog zbog kojeg takva planeta ne bi imala klimu nalik Zemljinoj - rekao je Rojtersu Gijom Angla-Eskude sa Univerziteta Getingen, koji je predvodio ovo istraživanje zajedno sa Mikom Tuomijem sa Univerziteta u Hertfordširu.

Planeta ima skoro sedam puta veću masu od Zemlje, ali kruži oko zvijezde na skoro istoj udaljenosti, što znači da dobija sličnu količinu solarne energije kao i Zemlja.

Do sada je izvan našeg solarnog sistema otrkiveno više od 800 planeta, ali samo mali broj njih se nalazi u zoni pogodnoj za život.

Još su rjeđe planete koje se rotiraju, kao što je ova novootkrivena, na kojima se smjenjuju dan i noć, što povećava šanse za razvoj okruženja kao na Zemlji.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu glassrpske.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti