POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika

Astronomija i astrofizika

Kraj je neizbježan! Sudarit ćemo se s Andromedom

 • PDF

Galaksija Andromeda

Kataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Beli patuljci koji gutaju planete biće uzrok apokalipse?

 • PDF

beli patuljak

Ostaci planete vrlo sličnih Zemlji pronađeni su kako kruže oko zvezda belih patuljaka te tako naznačili kakva bi sudbina mogla zadesiti i Zemlju jednog dana.

Rusija planira novi pohod na Mjesec

 • PDF

mesec

Rusija planira da pošalje na Mjesec novi automatski "lunohod", koji će tamo moći da radi nekoliko godina.

NASA otkrila život na Marsu

 • PDF

sonda viking 1

Američka svemirska agencija NASA navodno je otkrila život na Marsu još sedamdesetih, tvrdi međunarodni tim matematičara i naučnika.

Što se događa sa Saturnovim prstenom?

 • PDF

Saturn sa prstenima

NASA-in satelit Voyager snimio je Saturn 1980. godine, a prsten F bio je blijed i posut svijetlim mrljama. Do posjeta misije Cassini 2004. točkice su nestale, a prsten je postao dvaput svjetliji.

Riješen problem navigacije u dubokom svemiru

 • PDF

svemirska navigacija

Znanstvenici su došli na ideju kako riješiti problem navigacije u dubokom svemiru. Kao orijentire će koristiti signale iz pulsara (oblika neutronske zvijezde koja iznimno brzo rotira oko svoje osi).

Otkrivene nove superzemlje

 • PDF

Nove planete

NAŠA galaksija skriva nekoliko bilijuna "crvenih patuljaka" te barem stotinu "Superzemlji", planeta koji su prema brojnim karakteristikama slični Zemlji te kao takvi predstavljaju idealne planete za naseljavanje, javlja BBC.

Avion koji će otkriti sve tajne Saturnovog meseca

 • PDF

sonda aviatr

Avion „Avijatr“ izgleda poput neke od bespilotnih letelica koje nadleću Avganistan - ali ova samo 120 kg teška letelica čiji bi celokupni projekt koštao 715 miliona dolara konstruisana je za let iznad najvećeg Saturnovog meseca, Titana, koji naučnike fasicinira svojom gustom atmosferom punom oblaka.

Led na vreloj planeti

 • PDF

merkur

Nasina svemirska sonda „Mesindžer” pronašla je nove dokaze da na Merkurovim polovima možda ima zaleđene vode.

Kina šalje dve žene u svemir

 • PDF

zena astronaut

Strećnice su morale da budu udate, da su prirodnim putem rodile decu, da nemaju ožiljke, neprijatan miris tela, kvarne zube...

Čovekov put ka zvezdama

 • PDF

astronaut

Jedna od najvećih ambicija XX, a sada i XXI veka, kolonizacija Sunčevog sistema, i pored ekonomskih nedaća čovečanstva ostala je trajna ambicija futurista. Da to nije samo SF, potvrđuje i "tvrda vera" Rusa da do 2020. godine vrate čoveka na Mesec i počnu pripreme za kolonizaciju našeg satelita.

Rusi do 2030. šalju misije na Mjesec, Jupiter, Mars i Veneru

 • PDF

svemirski program

Rusija namjerava poslati misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, razviti novu raketu i modernizirati do 2030. svemirski sektor u krizi, piše u utorak dnevnik Komersant koji citira ambicioznu strategiju Roskosmosa, ruske svemirske agencije.

'Tunguski' asteroid će iduće godine 'očešati' Zemlju

 • PDF

asteroid udara zemlju

Asteroid iste klase kao onaj koji je eksplodirao u Sibiru 1908. godine, 1.000 puta snažnije nego A-bomba u Hirošimi, proći će pored Zemlje iduće godine mnogo bliže od nekih satelita, priopćeno je iz NASA.

Saturnova rotacija dovela do pomutnje među astronomima

 • PDF

satrurnNova procjena o tom koliko se brzo vrti Saturn, temelji se na  magnetskim podacima iz  NASA-ine svemirske letjelica Cassini, ali to nisu podaci koje su znanstvenici očekivali. S obzirom na to da je ova planeta ustvari plinoviti div, rotaciju je u prošlosti bilo teško izmjeriti. Njegova plinovita atmosferska obilježja mijenjaju stalno svoje međusobne odnose i ne mogu se iskoristiti kako bi se odredila brzina vrtnje planetarne unutrašnjosti.

Crna rupa "pobegla" iz galaksije

 • PDF

galaksija

Ogromna crna rupa najpre se "naherila", a zatim i "otkačila" od galaksije domaćina najverovatnije zbog žestokog spajanja sa drugom crnom rupom - otkrili su astronomi ovih dana.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti