POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Pojavit će se mjehur 'alternativnog svemira' i zbrisati sve što postoji

Pojavit će se mjehur 'alternativnog svemira' i zbrisati sve što postoji

  • PDF
Kosmos

Znanstvenici koji pokušavaju potvrditi otkriće Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice, smatraju da će kraj svemira biti nevjerojatno katastrofalan događaj.

Za sada nema straha - kraj svemira stići će tek za nekoliko desetaka milijardi godina, no kada se to dogodi, sve će biti uništeno u nevjerojatnom pustošenju, piše nydailynews.

Loše vijesti za Svemir

'Ako se poslužimo zakonima fizike koji su nam sada poznati i načinimo izračune koji nam se sada čine točni u skladu s tim zakonima, dolazimo do loših vijesti, izjavio je teorijski fizičar Joseph Lykken, koji sudjeluje u istraživanjima na akceleratoru u projektu Fermi u Illinoisu, ali i na LHC (Large Hadron Collider) projektu u CERN-u.

Naime, iako znanstvenici još uvijek sređuju podatke dobivene prošlogodišnjim eksperimentom koji je doveo do, čini se, uspješnog traganja za Higgsovim bozonom, česticom koja bi trebala otkriti misterij postojanja mase, na otkriće su nadodali neke brojke i došli do izračuna koji ne govore ništa dobro o budućnosti našeg svemira.

'Sve što postoji moglo bi biti doslovno zbrisano'

'Vrlo je moguće da je svemiru nestabilnost inherentna, što bi moglo dovesti do toga da za nekoliko milijardi godina sve što sada postoji bude doslovno zbrisano', rekao je Lykken.

Higgsov bozon

Podsjetimo, znanstvenici su prošle godine eksperimentom u Velikom hadronskom sudaraču otkrili nešto za što vjeruju da je Higgsov bozon. Istraživanja, koja bi definitivno trebala potvrditi otkriće te čestice, što i jest primarni cilj ovog golemog i basnoslovno skupog projekta, još traju.

Ukoliko se potvrdi postojanje 'Božje čestice', to bi trebalo dati odgovor na pitanje kako je uopće svemir nastao i mogao nastati, ali samim time i koja mu je sudbina, odnosno kako će i kada završiti.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
...
napisao ilija, 06 March 2014
Čuo sam da prava svrha ovog istraživnja nije traženje higsovog bozona već traženje nekakvog portala za komunikaciju sa svjetovima iz drugih dimenzija. Ovo vezano higsov bozon mu dođe kao usputna rabota i pokriće za javnost zbog ovoliko utrošenog novca.

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti