POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Prva Kineskinja lansirana u svemir

Prva Kineskinja lansirana u svemir

  • PDF
Liu Yang

Kina je u subotu lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou IX., što će biti prvo spajanje kineske letjelice s ljudskom posadom sa svemirskim modulom koji kruži oko Zemlje i prvi put je među astronautima i jedna žena.

Liu Yang, vojna pilotkinja Narodne oslobodilačke vojske kojoj su 33 godine u posadi je zajedno s dvojicom kolega - Jing Haipengom kojemu je ovo treći let u svemir, i Liu Wangom, u modulu kojeg će nositi raketa Dugi marš.

Ova četvrta kineska letjelica s posadom lansirana je u 18.37 sati (12.37 sati po srednjoeuropskom vremenu) s lansirne rampe Jiuquana, u pustinji Gobiju, na sjeverozapadu Kine.

Kritični trenutak u ovoj desetodnevnoj misiji bit će spajanje letjelice sa svemirskim modulom Tiangong-1, prvim modulom kineske svemirske stanice lansiranim u rujnu 2011. Ovo je prvi put da će astronauti izvesti spajanje ručnim upravljanjem, pošto se Shenzhou VIII. lansiran u listopadu 2011. bez posade spojio s modulom automatski, sa Zemlje.

Ovime će Kina postati treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i nekadašnjeg SSSR-a, koja vlastitom tehnologijom šalje jednu astronautkinju u svemir.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti