POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Sonda napustila orbitu asteroida Vesta

Sonda napustila orbitu asteroida Vesta

  • PDF
Sonda Don

Američka istraživačka sonda Don /Zora/ izašla je iz orbite Veste, najvećeg asteroida u Sunčevom sistemu, i krenula ka patuljastoj planeti Ceres, do koje će stići u februaru 2015. godine, saopštila je američka NASA.

Sonda je napustila Vestu poslije skoro godinu dana tokom kojih je, kružeći oko asteroida, mapirala do sada neobrađeni dio njegove površine, navodi se u saopštenju.

"Ova saznanja će pomoći naučnicima da otkriju neke tajne našeg Sunčevog sistema, uključujući kako je nastala naša Zemlja", navodi NASA, a prenosi AFP.

Vesta i Ceres nalaze se između Marsa i Jupitera, a podaci sa antenske mreže za posmatranje dubokog svemira potvrdili su da je sonda izašla iz orbite asteroida.

Don je lansirana 27. septembra 2007. godine, opremljena je kamerom visoke rezolucije i parom spektometra.

Sonda je teška 1,2 tona, dugačka je 1,64 metara i široka 1,27 metara. Napaja se električnim motorom sa jonskom propulzijom, što joj omogućava da putuje daleko velikom brzinom.

Patuljasta planeta Ceres otkrivena je 1801. godine. Ova sfera u prečniku ima 960 kilometara i sastoji se od guste zaleđene vode koja okružuje stjenovito jezgro.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti