POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika Teorija o velikom prasku je istinita

Teorija o velikom prasku je istinita

  • PDF
Big Bang

Tvorci teorije o velikom prasku možda nisu bili u pravu što se tiče svega, ali u jednom sigurno jesu – univerzum se hladi, baš kako su i predvidjeli.

Tvorci teorije o velikom prasku možda nisu bili u pravu što se tiče svega, ali u jednom sigurno jesu – univerzum se hladi, baš kako su i predvidjeli. Astronomi su nedavno izvršili najpreciznija mjerenja do sada, prema kojima su utvrdili da se univerzum postepeno hladi tokom proteklih 13.77 biliona godina njegovog postojanja.

Internacionalni tim astronauta koristio je australijski radio teleskop prilikom mjerenja temperature gasova u galaksiji udaljenoj 7.2 biliona svjetlosnih godina. Uporedili su kretanje različitih molekula gasa u neimenovanoj galaksiji i ukazali su na temperaturu u momentu u kom su radio talasi prolazili kroz galaksiju.

Njihovo otkriće daće naučnicima koji vjeruju u teoriju velikog praska ego–injekciju. Istražitelji su otkrili da galaksija ima temperaturu od minus 270 stepeni, što ej samo 3 stepena iznad apsolutne nule.

Ako je teorija velikog praska zaista tačna, ostatak radijacije od velikog praska zagrijao je ove gasove u dubini galaksije, koji su pomogli otkrivanju osnovne temperature univerzuma. Kako se univerzum širi, temperatura pozadinskog zračenja polako opada.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti