POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Prirodne nauke Astronomija i astrofizika 'Tunguski' asteroid će iduće godine 'očešati' Zemlju

'Tunguski' asteroid će iduće godine 'očešati' Zemlju

  • PDF
asteroid udara zemlju

Asteroid iste klase kao onaj koji je eksplodirao u Sibiru 1908. godine, 1.000 puta snažnije nego A-bomba u Hirošimi, proći će pored Zemlje iduće godine mnogo bliže od nekih satelita, priopćeno je iz NASA.

Asteroid 2012 DA14 promašit će Zemlju za 26.900 kilometara 15. veljače 2013. godine, što je bliže od satelita u geosinkronoj orbiti od 35.700 kilometara, navodi NASA, a prenose RIA Novosti.
Asteroid, koji je prvo otkrio španjolski astronomski opservatorij Sagra, ima promjer između 40 i 95 metara i pripada grupi Apolo asteroida bliskih Zemlji, od kojih su mnogi opasni zbog mogućih sudara. Astronomske grupe širom svijeta nastavljaju pratiti asteroid 2012 DA14 pokušavajući utvrditi njegovu veličinu i putanju.
Procijenjena veličina asteroida je u istoj kategoriji kao nebesko tijelo koje je eksplodiralo iznad zapadnog Sibira 1908. godine. Iako postoje mnoge teorije u vezi sa slučajem na rijeci Tunguska, vodeće objašnjenje jest kako je riječ o tijelu većem od 50 metara koje je eksplodiralo u atmosferi.
Ta eksplozija je bila najmanje 1.000 puta moćnija od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945. godine. Većina očevidaca svjedočila je o jednoj, ali i više mogućih eksplozija, koje su se dogodile 30. lipnja 1908. u Sibiru.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti